Ce băutură întreține sănătatea intestinală și poate reduce riscul de cancer?

Există de mii de ani în China, dar recent a început să fie cunoscută în întreaga lume ca elixir al sănătății.

Băutura kombucha se află acum în farmacii naturiste, dar și pe  rafturile supermarketurilor, fiind promovată ca aliată a intestinului, în principal datorită probioticelor (bacterii „bune”) pe care le conține.

image

Kombucha aduce multiple beneficii sănătății. Foto: Shutterstock

Kombucha conține oțet, vitamine din complexul B, cum ar fi tiamina și niacina, aminoacizi, o cantitate mică de cofeină, compuși fitochimici și urme de alcool, rămase după un proces de fermentație care poate dura de la câteva săptămâni la o lună.

Conform unor cercetări, kombucha poate ajuta și la prevenirea cancerului, datorită profilului său bogat de antioxidanti și polifenoli.

Deși cercetările efectuate asupra acestei băuturi bune pentru intestin sunt limitate, un studiu din 2019 publicat în jurnalul Microorganisms a constatat că antioxidanții și conținutul de fenoli din kombucha protejează împotriva daunelor radicalilor liberi. Băutura inhibă și bacteriile patogene din intestin, și anume Escherichia coli., Shigella dysenteriae, Salmonella Typhi și Vibrio Holera. De asemenea, se crede că băutura gazoasă exercită toxicitate asupra celulelor canceroase colorectale.

Cercetările indică faptul că polifenolii găsiți în această băutură ar putea bloca mutația genelor și ar putea anula creșterea necontrolată a celulelor, promovând totodată moartea celulelor canceroase. Un studiu din 2013 publicat în Biomedicine and Preventive Nutrition a constatat că kombucha a scăzut semnificativ supraviețuirea celulelor canceroase de prostată prin suprimarea expresiei stimulatorilor angiogenezei, ajutând la reducerea aportului de sânge către celulele canceroase. Studiul indică potențialul acestei băuturi de a fi un instrument valoros și pentru tratamentul cancerului, datorită modului în care bacteriile intestinale ar putea restabili sistemul imunitar.

Potrivit unui studiu din 2023, alimentele fermentate prietenoase cu intestinul precum kombucha ar putea fi benefice în influențarea pozitivă a diversității microbiomului intestinal și reducerea inflamației, lucruri care ar putea ajuta când vine vorba de susținerea organismului în imunoterapie și tratament pentru cancer. Cu toate acestea, sunt necesare mai multe cercetări cu privire la rolul kombucha în prevenirea și tratarea cancerului.

Alte beneficii sunt cunoscute de comunitatea de nutriționiști:

„S-a demonstrat că kombucha limitează placa care se poate acumula în artere”, a spus dieteticianul Julia Zumpano de la Clinica Cleveland.

Dar, experții avertizează că băutura din kombucha ar putea să nu fie bună pentru toată lumea și ar trebui consumată cu moderație.

Pentru cei cu boli care au dus la un sistem imun compormis, conținutul de bacterii vii al kombucha poate deveni problematic.

Dacă ai candida, zahărul și bacteriile din băutură pot înrăutăți lucrurile. Persoanele cu probleme digestive, cum ar fi sindromul intestinului iritabil și boala inflamatorie a intestinului, ar trebui, de asemenea, să o folosească cu prudență.

Deși kombucha conține bacterii „bune” care pot ajuta microbiomul intestinal, dacă nu ești sigur de originea băuturii, poți risca să permiți pătrunderea în organism de agenți patogeni străini.

Există, de asemenea, riscul de toxicitate a plumbului absorbit în perioada de fermentare a kombucha în boluri de ceramică sau lut.

Sursa: Health Digest