„Am un băiat de 14 ani care stă toată ziua pe internet. Nici şcoala nu îl mai interesează, nici măcar nu mai iese cu prietenii aşa cum ieşea înainte. Ce aş putea să fac ca să îl aduc pe calea cea bună?”

Gabriela Ianculescu, psiholog psihoterapeut:

Alături de plăcere şi distracţie, lumile virtuale ajută la stabilirea de contacte cu alte persoane ce au preocupări similare, pot stimula procesele de cunoaştere. Însă lumea virtuală poate conduce la o îndepărtare de realitate, absenţă socială, singurătate şi depresie. Ar fi bine să discutaţi cu fiul dumneavoastră şi să aflaţi ce anume îl atrage atât de mult la lumea virtuală.

Ajutaţi-l să păstreze un echilibru, făcând o înţelegere raţională şi acceptabilă pentru ambele părţi. Spuneţi-i că există perioade ale zilei când jocurile pe computer sau accesarea internetului nu sunt potrivite sau pot îi pot dăuna înainte de orele de curs, în timpul meselor sau înainte de culcare. Copilul va trebui să-şi îndeplinească mai întâi îndatoririle zilnice, abia apoi se va putea juca.

Este bine de ştiut că trebuie să daţi dovadă de fermitate în impunerea regulilor, să nu cedaţi presiunii rugăminţilor sau nervilor şi să aveţi foarte multă răbdare.