Aşa învingi frica de doctor!

1 2 jpg jpeg

„Nu am avut până acum drum la spital.” Tot felul de scuze, doar să nu mai simţi încă o dată nodul în gât şi strângerea de inimă de la ultima vizită la medic. Ba, ultima dată ţi-ai pierdut şi cunoştinţa atunci când asistenta ţi-a luat sânge. Este posibil, în acest caz, să suferi de „fobia de halat alb“.

Chiar dacă nu are simptome la fel de puternice ca o fobie obişnuită, cum este cea de păianjeni, de şerpi sau de spaţii închise, frica de doctor trebuie luată în serios şi tratată la timp. Dacă tot amâni vizita la medic, nu vei face decât să-ţi agravezi problemele de sănătate. În plus, frica de halat alb este una dintre cele mai uşor de tratat fobii. Iată cum!

Cu încredere, treci peste temere

Dacă lipsa încrederii în medic este cauza fobiei tale, atunci găseşte unul care să te facă să te simţi în largul tău. De multe ori, ne inhibăm în faţa medicului şi din cauza felului său de a fi mai rece.

Alege un medic dispus să fie sunat, pentru a te asigura că ai mereu o portiţă de comunicare cu el. Medicul de familie îţi poate recomanda, la rândul lui, medici specialişti pe care îi cunoaşte şi care s-ar putea potrivi „profilului” tău.

Nu teama de doctor e mai rea...

Nu ţi-e frică de medic, dar gândul la o seringă te înfioară? În cazul acesta, oricât de blând ar fi doctorul, ţie tot îţi va fi frică. Împărtăşeşte-i temerile tale şi vei vedea că va apela la diverse trucuri pentru a te face să uiţi de injecţie.

Dacă niciuna dintre metodele lui nu merge, atunci observă ce te-ar putea face să te simţi mai în elementul tău: fie vii cu cineva apropiat la medic, care să te ţină de vorbă, fie povesteşti vrute şi nevrute, ca să uiţi de „supliciu”.

Evită sălile de aşteptare

La fiecare vizită la medic, asigură-te că nu petreci mult timp în sala de aşteptare, ca să nu te impresioneze problemele celorlalţi pacienţi. Aşa că ar fi ideal să te duci la cabinet cu un minut-două înainte de ora la care erai programat.

Dacă la cabinetul medicului nu se respectă programările, atunci roagă pe cineva să aştepte în locul tău şi să te sune să vii la cabinet când îţi vine rândul.

Informează-te suficient

Un truc ar mai fi să controlezi tu discuţia cu medicul. Astfel, reţinerea şi temerile se vor diminua. Aşa că, înainte de a merge la medic cu o problemă, informează-te despre ce ai putea avea, ca un posibil diagnostic să nu te prindă pe picior greşit.

Ar fi util să faci şi o listă cu întrebările pe care ai dori să i le pui. Iar dacă nu înţelegi ceva din ceea ce îţi explică, nu ezita să-l întrebi.

Cum scapi de frica de stomatolog

Cea mai frecvent întâlnită teamă de doctor este cea de stomatolog. Şi asta din cauza asocierii medicului stomatolog cu durerea şi cu zgomotul de freză dentară. Există însă şi trucuri prin care poţi păcăli această fobie.

Caută un cabinet stomatologic care are freză silenţioasă şi pentru orice tratament, cere medicului să-ţi administreze anestezie, pentru a nu mai simţi durerea. Şi încă un sfat: nu sări peste programări, altfel îţi va fi din ce în ce mai greu să te motivezi să te duci la doctor.

Cum îl linişteşti pe cel mic

Cel mic plânge de fiecare dată când trebuie să mergeţi la medic sau când trebuie să i se facă o injecţie? În cazul lui, frica de doctor este cauzată de teama de necunoscut şi de a fi lăsat singur în cabinetul doctorului.

Ar trebui să se calmeze dacă vede că eşti alături de el în orice moment şi dacă-l asiguri că nu i se va mai întâmpla nimic. Pentru a-l obişnui cu mersul la doctor, îl mai poţi lua cu tine la controalele regulate. Va vedea că mama sau tata nu păţesc nimic şi că nu are motive să se teamă.

Ştiai că...

... frica de doctor se numeşte iatrofobie? ... bărbaţilor le este mai frică de doctor decât femeilor? ... frica de doctor apare de multe ori în copilărie, din cauza unei experienţe traumatizante la medic? ... se agravează cu cât amâni vizitele la medic? ... fobiile se tratează, fie fără niciun ajutor, fie cu ajutor din partea psihologului, în peste 80% din cazuri?