Ai colesterolul mare? Mănâncă omletă albă!

1 2 jpg jpeg

Prof. dr. Nicolae Hâncu, medic primar diabet, nutriţie şi boli metabolice, ne spune care sunt paşii spre o inimă sănătoasă. Care e cel mai important factor de risc?

Colesterolul este cel care se depune pe vasele de sânge, le îngroaşă şi produce bolile cardiovasculare. Nivelul crescut al colesterolului este favorizat de anumiţi factori precum o dietă necorespunzătoare, fumatul, lipsa de mişcare.

Când trebuie să ne adresăm medicului?

În momentul în care colesterolul rău depăşeşte valoarea de 100-130 mg/dl ar trebui să ne punem problema tratamentului. Dacă pacientul are valorile de până la 200 mg/dl, se încearcă scăderea acestuia prin dietă şi mişcare. În cazul în care valoarea este mai mare, se recurge la tratamentul cu statine.

Ce sunt statinele?

Sunt medicamente care scad valoarea colesterolului prin inhibarea unei enzime care are rol de producere de colesterol în ficat. Pentru că dieta şi exerciţiul fizic pot scădea grăsimile din sânge cu până la 30%, avem nevoie de aceste medicamente, statinele, care pot readuce la normal valoarea colesterolului în 3-4 săptămâni.

Care este efectul acestor medicamente?

Medicamentele pentru colesterol ne ajută în lupta cu afecţiunile cardiovasculare. Rolul statinelor, aşa cum sunt simvastatina, rosuvastatina sau atorvastatina, este acela de a „vindeca” vasele de sânge şi de a preveni riscul apariţiei unor boli severe de inimă. Tratamentul este, însă, de lungă durată.

Ce alimente trebuie să evităm?

Persoanele care nu au colesterol pot mânca 3-4 ouă întregi pe săptămână. Cei care au, însă, un colesterol ridicat trebuie să ocolească aceste alimente. Pentru ei, specialiştii recomandă două albuşuri pe săptămână sau un mic dejun care să conţină omletă albă, preparată doar din albuşuri, legume şi condimente.