Anul acesta mulţi dintre noi au un buget de cheltuieli mai redus şi o listă de cumpărături mult mai strictă. Specialistul Click!, psiholog Liliana Lupu, vă învaţă să fiţi cumpătaţi.

Dorinţa de a cumpăra fără a avea un plan vă poate crea probleme, în special în această perioadă de criză economică.

Secretul şi soluţia totodată este să nu intraţi în panică. Cu puţină hotărâre şi autosugestie vă puteţi controla atât „pofta nebună” de cumpărături cât şi resursele financiare.

Iată câteva sfaturi pentru a nu mai face cumpărături din categoria „aş avea nevoie şi de asta”. Pentru această lună, decembrie, atipică din punct de vedere al cheltuielilor, programaţi-vă anumite zile pentru cumpărături. Nu le lăsaţi până în ultimul moment pentru că inevitabil veţi sfârşi prin a cheltui mai mult.

Începeţi programul de cumpărături prin a vă face o selecţie în lucrurile din casă. Le puteţi categorisi în lucruri de păstrat, lucruri de donat, lucruri de aruncat.

Înainte de a pleca de acasă, stabiliţi-vă un buget pentru cumpărături şi o listă strictă de necesităţi, cu grad de prioritizare între achiziţii. Nu vă abateţi de la decizia luată indiferent câte „tentaţii” vor apărea pe drum.

Dacă nu aveţi neapărată nevoie de un produs, nu mergeţi până în hipermarketuri. Vă va fi mult mai greu să vă concentraţi pe ceea ce aveţi cu adevărat nevoie. Evitaţi să vă creaţi false nevoi.

Decât să cumpăraţi multe produse mai ieftine, care puţin probabil vă vor da satisfacţia unei noi achiziţii, vă recomand să alegeţi din „lista de dorinţe” un obiect sau două cele mai dezirabile pentru dumneavoastră.