10 semne că eşti ipohondră
Ce este ipohondria? Ipohondria este o preocupare exagerată pentru propria sănătate şi pentru sănătatea celor din jur, dar şi teama constantă de boală. Această teamă nu dispare nici în urma consultaţiilor medicale sau a analizelor repetate. Persoanele care suferă de ipohondrie îşi analizează starea de sănătate în permanenţă, au impresia că mereu li se întâmplă ceva grav şi că lucrurile scapă de sub control.
Recunosc asta cu seninătate şi calm după ce am trecut prin zeci de momente de panică absolută cu fetiţa mea nou-născută în braţe. Da! Ipohondria se poate manifesta şi faţă de propria ta persoană, dar şi faţă de cei dragi. Eu mărturisesc acum cu calm că intram în panică şi-mi imaginam cele mai devastatoare scenarii doar pentru că cea mică sughiţa, dormea prea mult sau prea puţin, pentru ca avea o bubiţă sau pentru că regurgita…
Ipohondria este o suferinţă, poate fi ţinută sub control cu calm şi cu susţinerea unui medic bun. În cazul meu, cel care a adus lucrurile pe linia de plutire a fost medicul pediatru al fiicei mele, care s-a uitat încruntat la mine, pe deasupra ochelarilor şi mi-a spus calm: ”Copilul este perfect! Dar dumneavoastră, doamnă, sunteţi ipohondră… ”. Nu sunt mereu perfect calmă, dar am capacitatea de a ţine lucrurile sub control.
Primul pas este identificarea semnelor care arată ce eşti ipohondră. Apoi ai nevoie de un medic bun, calm şi prietenos care să te ajute să înţelegi că lucrurile nu sunt mereu negre, ci de cele mai multe ori albe şi normale. Sfaturile unui psihoterapeut pot fi şi ele de ajutor.
Iată cele mai comune semne care arată că eşti ipohondră:
1. Intri în panică repede. Te sperie orice junghi, orice spasm, orice durere.
2. Nu te poate linişti nimeni şi nimic şi îţi imaginezi scenarii dramatice. Reacţionezi aşa faţă cu tine dar şi cu cei dragi ţie.
3. Medicul a devenit prietenul tăul cel mai bun. Este recomandat să mergi la medic dacă simţi că ceva nu este în regulă sau măcar o dată pe an pentru câteva analize. În schimb, dacă faci vizite medicului tău, în fiecare săptămână, dacă ceri consultaţii la specialişti pentru fiecare coş, atunci este o problemă.
4. Nu ai încredere în opinia medicilor şi nici în rezultatele investigaţiilor. Acesta este unul din cele mai clare semne care arată că eşti ipohondră.
Citeşte continuarea articolului pe totuldespremame.ro