De ce se schimbă mirosul vaginului după contactele intime?

Mirosul vaginului se poate schimba după o sesiune de dragoste, din cauza diferitelor substanțe ajunse în zona intimă, care modifică echilibrul pH-ului. Este vorba despre spermă, fluide vaginale, salivă, prezervative, lubrifianți, transpirație și mișcare.

Menținerea echilibrului pH-ului vaginal este esențială pentru sănătatea zonei tale intime, iar pH-ul normal este considerat între 3.8 și 5, conform Medical News Today.

Unele dintre lucrurile care îți modifică pH-ul includ sângele menstrual, spălăturile vaginale, infecțiile și, desigur, sexul și activitățile asociate acestuia.

 În cazul spermei, proprietățile sale alcaline pot interacționa cu natura acidă a vaginului și pot cauza o schimbare temporară a mirosului. Bacteriile și enzimele din salivă pot modifica pH-ul și îți pot schimba mirosul.

Chiar și în cazul sexului între lesbiene, vulvă-la-vulvă, schimbul de fluide vaginale poate modifica temporar mirosul zonei intime.

sex jpg

Mirosul de pește al zonei intime paote indica prezența unei vaginoze bacteriene. Foto: Shutterstock

Latexul din prezervative și jucării sexuale, precum și lubrifianții, în special cei parfumați sau aromatizați, pot duce la un miros diferit post-coitus. De fapt, reacțiile alergice la prezervativele parfumate pot duce și la senzația de arsură la urinare după sex.

Dacă tocmai ai trecut de la sexul anal la cel vaginal, există riscul să fi transferat bacterii din acea regiune în zona vaginală, ceea ce, evident, poate duce la o schimbare a mirosului

Există și implicații mai serioase ale schimbării mirosului. O problemă de sănătate posibilă când treci de la sexul anal la cel vaginal este vaginoza bacteriană. În timp ce o schimbare a echilibrului pH-ului vaginal cauzează vaginoza bacteriană, lucruri precum spălăturile vaginale, sexul neprotejat și transferul bacteriilor din zona anală către vagin pot duce la această condiție.

În acest caz, secreția vaginală după sex va avea un miros de pește. Vei experimenta, de asemenea, mâncărimi, o senzație de arsură la urinare și secreții de culoare diferită (alb-gălbui, gri sau verzui).

Un vagin cu miros neplăcut poate indica și infecții cu transmitere sexuală (ITS) precum trichomoniaza, gonoreea și chlamydia. Vor exista și alte simptome, cum ar fi secreții vaginale, durere în timpul sexului, dureri pelviene, mâncărimi, infecții ale tractului urinar și durere la urinare. Este posibil, totuși, să fii purtătoare asimptomatică a acestor boli.

Printre lucrurile ciudate care ți se pot întâmpla după sex, mirosul vaginal poate fi ușor de trecut cu vederea. Dar dacă mirosul este atât de neplăcut încât îl observi, ar putea fi oricare dintre motivele menționate aici.

 Deși schimbările temporare pot fi remediate prin ajustarea activităților sexuale și evitarea lubrifianților parfumați, etc., problemele de sănătate mai serioase vor necesita o vizită la medic. Pentru vaginoză, medicul va evalua pH-ul și mirosul secrețiilor vaginale și îți va prescrie antibiotice. Testele de sânge, urină și fluide sunt parte din diagnosticarea boilorcu transmitere sexuală.

Dacă observi schimbări neobișnuite ale mirosului după sex, ia în considerare ajustarea obiceiurilor tale sexuale și evitarea produselor parfumate. Dacă mirosul persistă sau este însoțit de alte simptome neplăcute, programează o vizită la medic pentru a exclude orice probleme de sănătate.

Înțelegerea și gestionarea acestor schimbări pot ajuta la menținerea sănătății tale intime și la o viață sexuală mai plăcută și mai sigură.

Sursa: Health Digest