Gáspár György, psiholog: Exemple de afirmații pozitive asupra relației de cuplu

Avem nevoie de o viziune pozitivă asupra relaţiei de cuplu, potrivit psihologului Gáspár György. Într-una dintre postările sale de pe Facebook, terapeutul explică mai multe despre acest subiect şi oferă şi exemple.

image

Gáspár György, psiholog. Foto: Facebook

“Uneori, ne este greu în relația de cuplu deoarece nu știm ce presupune fericirea traiului în doi. Iar pentru a face o schimbare, ne ajută să construim o „viziune”. Viziunea pozitivă asupra relației poate avea forța de a determina schimbări în modul în care operează mintea noastră și ne poate ghida spre relația mult visată.

Exemple de afirmații pozitive asupra relației:

- Mă simt iubit/ă de partener

- Mă simt atras/ă sexual de partener

- Observ calitățile partenerului

- Îmi iubesc partenerul

- Mă simt în siguranță alături de partener

- Îmi exprim respectul și admirația față de partener

- Ne place să petrecem timp împreună

- Facem echipă bună la managementul problemelor

- Nevoile emoționale și de intimitate ne sunt îndeplinite

- Există spațiu psihologic și fizic pentru amândoi

- Ne iubim reciproc, dar ne oferim și libertate

- Avem încredere unul în celălalt

- Construim o relație trainică

Există observații clinice care ne arată că aceste afirmații au efect atunci când sunt formulate în mod pozitiv și la momentul prezent. De exemplu: „Ne implicăm amândoi în treburile casnice!”; în loc de „Nu ne certăm din cauza treburilor casnice!”

Când avem propria viziune pozitivă, putem înainta în ceea ce privește relația mult dorită. Dacă și partenerul realizează o listă, iar mai apoi facem o listă comună (pe care o expunem într-un loc vizibil și acționăm în baza afirmațiilor notate pe aceasta), ajungem și mai aproape de relația mult visată și economisim banii cheltuiți în cabinetele de psihoterapie, cele de consult medical sau de avocatură”, potrivit psihologului Gáspár György.

Vezi şi: De ce se despart tot mai multe cupluri. Explicaţiile psihologului