De ce se despart tot mai multe cupluri. Explicaţiile psihologului

cuplu8 jpg

       Cheia pentru ca cei doi să fie fericiți se află în calitatea legăturii emoționale pe care o stabilesc. Elemente precum buna comunicare și empatia fac ca relația de cuplu să crească pe zi ce trece și să devină tot mai puternică. Această legătură constă în preocuparea pe care ambii o manifestă unul pentru celălalt.

În opinia psihologului Laura Maria Cojocaru o relație sănătoasă se bazează pe angajamentul ambelor părți, atât de a oferi cât și de a primi. Pentru ca aceasta legătură să aibă loc nu este suficientă doar dragostea celor doi, ci este necesară existența unei comunicări, asta pentru a evita eventualele lupte sau conflicte care pot apărea în timp. “În afară de asta, există câteva elemente cheie care vor duce la realizarea conexiunii emoționale: Empatia este esențială atunci când vine vorba despre legătura cu cealaltă persoană. Dacă simți că celălalt te înțelege, uniunea devine mult mai puternică și, prin urmare, conexiunea emoțională în sine. Într-un parteneriat stabil și puternic există ceva mult mai important decât iubirea însăși: complicitatea dintre ambele persoane. Uneori nu este necesar să spui nimic, doar privirile sau gesturile sunt suficiente pentru a ști ce își dorește ccelălalt”, explică psihologul Laura Maria Cojocaru.

Totodată, specialistul este de părere că un alt aspect important pentru ca un cuplu să funcționeze bine este existența unei bune comunicări la nivel emoțional, să își spună în mod concret unul celuilalt ceea ce simt. “Din păcate, multe cupluri se despart pentru că asta nu se concretizează. Ultimul aspect de luat în considerare într-o relație care funcționează bine este tipul de atașament care există între cei doi. Partenerii dintr-un cuplu trebuie să aibă libertatea de a putea face anumite lucruri, dar au nevoie și de cineva care să îi facă să se simtă iubiți, să știe că se pot baza pe persoană respectivă în orice situație , să se simtă sprijiniți în momentele grele”, consideră psihologul.

                Cum construim conexiunea emoțională în cuplu? Atingerea conexiunii emoționale dorite în cadrul cuplului nu este ușoară sau simplă. Este nevoie de mult efort și angajament de ambele părți. Este o sarcină care necesită efort zilnic și constant în timp. Micile detalii de zi cu zi vor forma o astfel de conexiune. Numai în acest fel conexiunea emoțională va fi reală și legătura dintre cei doi parteneri va deveni mult mai puternică. “Fără o conexiune emoțională puternică, relația nu poate continua mult timp. Pentru că aceasta ajută cuplul să creeze o legătură puternică. Este nevoie de timp pentru a construi un atașament emoțional sigur (sănătos, bazat pe siguranță, încredere)”.

Soluționarea conflictelor

Primul pas este recunoașterea problemei existente. Când putem identifica situația cu care ne confruntăm, putem lua măsuri în consecință.”Este ideal să depășești orice dificultate într-o relație. Așadar, este foarte important să te consulți cu partenerul. Fixați o zi și o oră și purtați o conversație. Uneori, un partener este conștient de problemă, în timp ce altul bâjbâie și apar tensiuni. În acest caz, o bună comunicare îi poate ajuta pe amândoi să revină pe același teren”, explică psihologul Laura Maria Cojocaru.

Cum influențează inteligența emoțională (EQ) relația

Inteligența emoțională (EQ) este secretul relațiilor intime de durată, în mare parte pentru că ne face extrem de conștienți de schimbările – mari și mici – care au loc în mod constant în noi înșine și în ceilalți. Nu trebuie să alegem parteneri greșiți, să ajungem în multe relații care eșuează sau să lăsăm romantismul să dispară din relațiile noastre de lungă durată. Nu trebuie să lăsăm nevoile conflictuale și dorința să intervină între doi oameni care se iubesc. Nu trebuie să ne resemnăm cu plictiseala în viața amoroasă. “Avem potențialul de a atinge tipul de iubirea la care visăm cu toții - intimitate profundă, bunătate reciprocă, angajament real, grijă sufletească - pur și simplu datorită empatiei, abilității noastre înnăscute de a împărtăși experiența emoțională”.