Femeile cu această problemă ajung mai greu la orgasm

Un studiu de amploare, la care au participat trei milioane de femei, arată o legătură între problemele cu somnul şi atingerea orgasmului la femei.

image

Se ştie că iritabilitatea, oboseala şi durerile de cap nu fac casă bună cu sexualitatea împlinită. Un studiu american recent apărut în Urology şi publicat în The Independent arată că femeile care au anumite probleme de somn au o probabilitate mai mare de a întâmpina dificultăți şi în viața sexuală, fără a fi neapărat conștiente de acest lucru.

Pentru a ajunge la această concluzie, specialiştii au analizat dosarele  medicale a aproape 3 milioane de femei. S-a observat că femeile care suferă de insomnie şi de apnee de somn, o tulburare însoţită de sforăit şi pauze în respiraţie, se pot confrunta şi cu probleme de natură sexuală, adică libido scăzut și dificultăți în a ajunge la orgasm.

„Insomnia este o stare caracterizată printr-o cantitate sau calitate nesatisfăcătoare a somnului, care persistă pentru o perioadă considerabilă de timp. În alte cuvinte, înseamnă dificultăți în a adormi și/sau în a rămâne adormit, treziri mai devreme decât este dorit și/sau un somn neodihnitor. Pentru a vorbi de o tulburare, insomnia trebuie să fie prezentă timp de cel puțin o lună, minimum 3 nopți pe săptămână, să fie însoțită de o preocupare excesivă față de lipsa somnului sau consecințele sale și să cauzeze un disconfort mare ori să interfereze cu funcționarea socială și ocupațională”, explică dr. Bogdan Voinescu, medic psihiatru și psihoterapeut.

Vezi şi: Nu poți dormi? Tehnica de respirație „4-7-8” te ajută să adormi mai repede

Apare un dezechilibru hormonal

„Am descoperit o asociere importantă între disfuncțiile sexuale feminine și calitatea slabă a somnului. Aceste două probleme rămân adesea nediagnosticate și netratate”, a declarat dr. Taylor Kohn de la Universitatea Johns Hopkins din Maryland (SUA) pentru The Sun.

„Descoperirile noastre arată necesitatea de a recunoaște importanța legăturii dintre somn și sănătatea sexuală a femeilor. Într-adevăr, s-ar părea că somnul perturbat duce la o scădere a nivelului de estrogen și testosteron, hormoni care joacă un rol esențial în creşterea dorinţei sexuale.

Şi bărbaţii pot avea aceeaşi problemă

În jur de 70% dintre femeile cu apnee de somn au declarat că au probleme în atingerea orgasmului. Cât despre cele care suferă de insomnie, acestea au „de două sau trei ori mai multe probabilităţi să aibă și probleme sexuale. Aceste tulburări  pot avea repercusiuni și asupra bărbaților, dar într-o măsură mai mică. În cazul lor pot să apară disfuncția erectilă și deficitul de testosteron.