De ce te lupți cu insomnia?
Persoanele care nu dorm suficient au un risc mai mare de a avea probleme digestive și de a deveni obeze. În plus, riscă să devină depresive și anxioase, susțin numeroase studii.
Foto: Shutterstock
Atenție la obiceiurile de somn!
Unii specialiști atrag atenția asupra faptului că tratarea insomniei cu medicamente nu este întotdeauna o soluție deoarece de cele mai multe ori, ea este o tulburare determinată de stilul de viaţă dezordonat. Prin urmare, se recomandă mai întâi corectarea unor comportamente vicioase şi în aplicarea unor reguli de igienă a somnului
Fără cafea și cola
Substanţele psihoactive, precum cafeaua, băuturile de tip cola, ciocolata şi ceaiul negru sau verde nu trebuie consumate înainte de somn. Acestea intensifică activitatea creierului şi alungă somnul. În schimb, înainte de a merge la culcare sunt indicate câteva activităţi relaxante, precum cititul, o baie fierbinte, ascultatul unei melodii liniştitoare şi chiar meditaţia.
De asemenea, exerciţiile fizice contribuie la îmbunătăţirea calităţii somnului, cu condiţia să fie realizate fie în prima parte a zilei, fie cu şase ore înainte de somn. Specialiştii spun că efortul fizic este urmat la scurt timp de o creştere a temperaturii corpului, care după câteva ore scade brusc. Drept urmare, organismul intră într-o stare de somnolență.
Lumina ecranelor inhibă somnul
Lumina emisă de televizor, calculator și ecranul telefonului mobil sunt alți factori declanşatori ai insomniei. Lumina ecranelor acţionează ca un excitant asupra sistemului nervos și întârzie somnul. Dacă la aceste lucruri mai adăugăm și mâncatul târziu, atunci ajungem la tulburări de somn deoarece stomacul încărcat, în loc să lase corpul să se odihnească, trebuie să digere masa de seară.
Citește și Poate o migrenă să provoace dureri de dinți?