Disfunc┼úia erectil─â: de ce apare ┼či cum se trateaz─â

Incapacitatea repetat─â de a ob╚Ťine sau de a men╚Ťine erec╚Ťia necesar─â care s─â permit─â desf─â╚Öurarea unui contact sexual se nume┼čte disfunc┼úie erectil─â. Exist─â numeroase cauze care duc la apari┼úia acestei probleme b─ârb─âte┼čti.

image

Mul┼úi b─ârba┼úi se pot confrunta, la un moment dat, cu disfunc┼úie erectil─â.  B─ârba╚Ťii cu aceast─â problem─â se confrunt─â cu simptome precum: incapacitatea de a ob╚Ťine o erec╚Ťie, neputin╚Ťa de a men╚Ťine o erec╚Ťie, precum ┼či cu reducerea dorin╚Ťei sexuale.

Dac─â aceast─â problem─â se men┼úine pentru o perioad─â mai lung─â, poate afecta ├«ncrederea b─ârbatului ├«n sine, afect├ónd, ├«n acela┼či timp, ┼či via┼úa sexual─â.

Cite┼čte ┼či: Mituri frecvente despre disfunc┼úia erectil─â

 Poate fi cauzat─â de unele boli

Exist─â multe cauze care pot duce la apari┼úia disfunc┼úiei erectile. Poate fi vorba despre probleme fiziologice, psihologice sau poate fi vorba de o combina╚Ťie a acestora, potrivit Mayo Clinic.

Printre cauzele fiziologice, se num─âr─â: bolile cardiovasculare, ateroscleroza, nivelul crescut al colesterolului r─âu, hipertensiunea, diabetul zaharat, obezitatea, sindromul metabolic (tulburare care implic─â prezen┼úa hipertensiunii, a excesului de gr─âsime la nivelul taliei ╚Öi nivelul crescut al glicemiei ╚Öi al colesterolului), boala Parkinson, scleroza multipl─â, administrarea unor medicamente, fumatul, boal─â Peyronie (curbarea anormal─â ╚Öi dureroas─â a penisului). De asemenea, alte cauze care pot duce la apari┼úia disfunc┼úiei erectile sunt: abuzul de alcool sau de droguri, tulbur─ârile de somn, tratamentele pentru cancerul de prostat─â sau pentru prostat─â m─ârit─â, interven╚Ťiile chirurgicale sau traumele la nivelul zonei pelviene sau al coloanei vertebrale.

Cauzele psihologice ale disfunc╚Ťiilor erectile sunt, de asemenea, implicate. Anxietatea, despresia, stresul ┼či problemelor cu partenera pot contribui la apari┼úia disfunc┼úiei erectile.

B─ârba┼úii care se confrunt─â cu disfunc┼úie erectil─â de c├óteva luni este bine s─â se adreseze unui medic urolog/sexolog.  

Cum se diagnosticheaz─â

O examinare fizic─â ╚Öi o anamnez─â sunt suficiente pentru diagnosticarea disfunc╚Ťiei erectile. Dac─â b─ârbatul are o boal─â cronic─â sau dac─â medicul suspecteaz─â c─â exist─â o alt─â problema de s─ân─âtate care st─â la baza disfunc╚Ťiei erectile, se recomand─â ╚Öi anumite examin─âri medicale.

Analize de s├ónge sunt necesare pentru detectarea unor afec╚Ťiuni (diabet, boli cardiace) ╚Öi pentru determinarea nivelului de testosteron.

Mai poate fi nevoie de teste de urin─â, care ajut─â la depistarea unor probleme de s─ân─âtate precum diabetul, de ecografie Doppler pentru evaluarea circula╚Ťiei sangvine la nivelul penisului ┼či de examinarea psihologic─â pentru detectarea unor tulbur─âri precum depresia.

Care sunt opţiunile de tratament

Dac─â pacientul are o boal─â cronic─â, tratarea respectivei afec╚Ťiuni este prima m─âsur─â necesar─â ├«n terapia disfunc╚Ťiei erectile.

Tratamentul medicamentos. Pot fi prescrise medicamente care au c─â efect cre╚Öterea nivelului oxidului nitric, un compus chimic prezent ├«n organism. Tratamentul cu astfel de medicamente are ca efect relaxarea musculaturii ╚Öi cre╚Öterea presiunii sangvine la nivelul penisului, sus╚Ťin├ónd erec╚Ťia. Este bine de re╚Ťinut c─â astfel de medicamente nu ac╚Ťioneaz─â imediat ╚Öi nici nu cresc excita╚Ťia. Nu lua medicamente pentru tratarea disfunc╚Ťiei erectile f─âr─â acordul medicului.

Alte soluţii terapeutice

Injec╚Ťiile cu alprostadil, supozitoarele uretrale cu alprostadil ┼či terapia de substitu╚Ťie cu testosteron sunt alte tratamente medicamentoase.

Dac─â tratamentele medicamentoase nu sunt eficiente, exist─â ╚Öi alte op╚Ťiuni terapeutice precum dispozitivul cu vid ┼či implantul penian.  

Dac─â disfunc╚Ťia erectil─â este cauzat─â de stres, anxietate sau depresie, este recomandat─â terapia psihologic─â.