Mituri frecvente despre disfuncţia erectilă

1 shutterstock 748715992 jpg jpeg

ÔÇ×Cine poate suferi de disfunc┼úie erectil─â?ÔÇť, ÔÇ×Care sunt cauzele?ÔÇť, ÔÇ×Este sau nu periculoas─â pentru s─ân─âtate?ÔÇť, acestea sunt c├óteva dintre ├«ntreb─ârile despre aceast─â tulburare sexual─â. Exist─â diverse mituri despre disfunc┼úia erectil─â ┼či este bine s─â ┼čtii care sunt adev─ârate ┼či care sunt false.

Disfunc┼úia erectil─â (DE) este incapacitatea de a ob┼úine ┼či/sau de a men┼úine o erec┼úie suficient de ferm─â pentru a ├«ntre┼úine rela┼úii sexuale. Uneori este denumit─â ┼či impoten┼ú─â, de┼či acest termen este folosit mai rar. O mul┼úime de procese diferite din corpul b─ârbatului trebuie s─â lucreze ├«mpreun─â pentru a produce o erec┼úie: hormoni, nervi, vase de s├ónge, mu┼čchi, inim─â ┼či creier. O perturbare a oric─âreia dintre acestea ar putea duce la apari┼úia disfunc┼úiei erectile.

Mit: Afectează bărbaţii doar după o anumită vârstă

FALS: Prevalen┼úa disfunc┼úiei erectile cre┼čte odat─â cu v├órsta, ├«ns─â ┼či b─ârba┼úii tineri se pot confrunta cu o astfel de tulburare. Este adev─ârat c─â b─ârba┼úii, pe m─âsur─â ce ├«mb─âtr├ónesc, au nevoie de mai mult─â stimulare dec├ót ├«n tinere┼úe. Acesta ├«ns─â nu este un motiv pentru care b─ârba┼úii maturi s─â nu se poat─â bucura de activitate sexual─â ┼či la v├órsta a treia.

Mit: Dacă ai avut o pană sexuală înseamnă că ai disfuncţie erectilă

Se poate ├«nt├ómpla s─â fie doar o problem─â temporar─â. De exemplu, te-ai sim┼úit epuizat dup─â o zi grea la locul de munc─â. ├Än schimb, dac─â dificultatea de a avea ┼či/sau de a men┼úine o erec┼úie dureaz─â cel pu┼úin 3 luni poate fi vorba despre DE. ├Än acest caz, solicit─â sfatul medicului specialist urolog.

Mit: Nu este periculoas─â pentru s─ân─âtate

FALS: De┼či nu este propriu-zis periculoas─â, disfunc┼úia erectil─â poate fi un semnal de alarm─â timpurie pentru apari┼úia altor afec┼úiuni, cum ar fi cele de inim─â sau diabet. Un examen medical ├«┼úi poate oferi informa┼úii nu doar despre manifestarea de natur─â sexual─â, dar ┼či asupra unei boli care necesit─â tratament imediat.

Mit: Probleme cu obţinerea unei erecţii sunt cauzate de partenera de cuplu

ADEV─éRAT ┼×I FALS: Disfunc┼úia erectil─â poate fi cauzat─â de diver┼či factori: probleme cardiace (hipertensiunea arterial─â, ├«nt─ârirea arterelor etc.), diabet, unele tratamente medicamentoase, anxietate, depresie, boli neurologice (boala Parkinson, scleroz─â multipl─â), dezechilibre hormonale, stres, fumat, consum de alcool excesiv, anumite tipuri de chirurgie a prostatei ┼či a vezicii urinare. ├Än unele cazuri, lipsa atrac┼úiei fa┼ú─â de partenera de cuplu poate fi cauza.  

Mit: Poate să apară din cauza lenjeriei intime strânse ori a blugilor mulaţi  

ADEV─éRAT ┼×I FALS: Nu exist─â studii, ├«n prezent, care s─â sugereze o asociere ├«ntre lenjerie intim─â str├ómt─â ┼či apari┼úia disfunc┼úiei erectile. Cu toate acestea, exist─â unele dovezi ┼čtiin┼úifice care sugereaz─â c─â lenjeria intim─â str├óns─â poate reduce fertilitatea la b─ârba┼úi. Numero┼či factori externi, cum ar fi postura, ├«mbr─âc─âmintea, stilul de via┼ú─â, febra, sezonul anului, pot afecta temperatura scrotului ┼či pot avea un impact asupra calit─â┼úii spermei, dac─â este vorba despre o perioad─â prelungit─â.

Mit: Cicli┼čtii sunt mai expu┼či

ADEV─éRAT: Exist─â studii care au analizat asocierea dintre ciclism ┼či disfunc┼úia erectil─â. Unele cercet─âri sugereaz─â c─â mersul pe biciclet─â pe distan┼úe lungi contribuie la apari┼úia tulbur─ârii erectile (rate de inciden┼ú─â de aproape 19% la b─ârba┼úii care c─âl─âtoresc peste 400 km pe s─âpt─âm├ón─â). A fost raportat─â o stare de amor┼úeal─â a perineului ├«n timpul plimb─ârii cu bicicleta, ceea ce a fost asociat─â cu disfunc┼úia erectil─â temporar─â. De asemenea, cercet─âtorii au observat c─â riscul de cancer de prostat─â a crescut ├«n raport cu orele petrecute pe biciclet─â, ├«n special la b─ârba┼úii de peste 50 de ani.

Mit: Doar un medic specialist îţi poate fi de ajutor

În majoritatea cazurilor, medicul de familie poate recomanda teste pentru a verifica starea generală de sănătate (glicemie, colesterol etc.) care ar putea cauza disfuncţie erectilă. De asemenea, poate prescrie medicamente de tipul Viagra. Atunci când aceste tratamente nu funcţionează ori dacă există alte probleme urologice, este necesar consultul unui specialist urolog. Când disfuncţia erectilă este cauzată de factori psihologici, se recomandă consultul unui sexolog sau psihoterapeut.

INFO

Exist─â numeroase op┼úiuni de tratament pentru disfunc┼úia erectil─â ┼či este bine ca b─ârba┼úii cu aceast─â problem─â s─â mearg─â la un consult de specialitate.