Cum ┬źcite┼čti┬╗ testul Babe┼č-Papanicolau

1 2 jpg jpeg

Testul Babe┼č-Papanicolau (PAP) este o procedur─â simpl─â, nedureroas─â ┼či accesibil─â, care poate detecta infec┼úii virale, cea mai des ├«nt├ólnit─â fiind cea cu virusurile papiloma umane (HPV), care produce modific─âri la nivelul celulelor colului.

Testul Babe┼č-Papanicolau nu este un test de diagnostic al cancerului de col uterin, ci unul de screening, care identific─â celulele anormale, suspecte a fi maligne.

Dac─â este cazul, medicul ginecolog recomand─â colposcopie (examinarea colului cu ajutorul unui microscop special), urmat─â de test HPV ┼či, dac─â este cazul, de biopsie (prelevarea unei por┼úiuni din ┼úesut).

În mediu lichid oferă o acurateţe mai mare

Testul Babe┼č-Papanicolau poate fi efectuat ├«n dou─â moduri: ├«n mediu uscat (clasic) sau ├«n mediu lichid.

├Än primul caz, celulele sunt ├«ntinse pe o lam─â de sticl─â ┼či fixate cu un spray; la testul ├«n mediul lichid, spatula folosit─â pentru recoltare se ÔÇ×spal─âÔÇť ├«ntr-un lichid ├«n care vor pluti celulele.

Indiferent de procedura utilizat─â, urmeaz─â s─â se efectueze examinarea celulelor la microscop.

Clasa V, cea mai grav─â

Testul Babe┼č-Papanicolau poate ridica suspiciunea infect─ârii cu HPV, dar poate ar─âta ┼či prezen┼úa unor infec┼úii determinate de fungi, de bacterii sau de parazi┼úi.

Un rezultat anormal poate detecta modific─ârile celulare precanceroase ┼či canceroase. Interpretarea analizei Babe┼č-Papanicolau se poate face dup─â cele cinci clase stabilite dup─â gradul de modificare a celulelor din colul uterin.

Astfel, clasa I reprezintă existenţa unor celule normale. La clasa II sunt încadrate celulele cu modificări atipice. Clasa III arată o citologie sugestivă, dar neconcludentă pentru malignitate.

Clasa IV indică existenţa unor celule suspecte de malignitate, iar clasa V arată prezenţa unor celule canceroase.

Mai po┼úi citi ┼či:

- Testul Papanicolau îţi salvează viaţa

- Testul Papanicolau pentru sâni, metodă nouă de screening în cancerul mamar

Lauren┼úiu Cr─âciuna┼č, doctor stagiar, spitalul The Christie din Manchester, Marea Britanie

2 jpg jpeg

Fiecare femeie trebuie s─â ├«┼či fac─â un test Babe┼č-Papanicolau din trei ├«n trei ani, ├«n absen┼úa oric─âror simptome genitale sau a unui rezultat nefavorabil ├«n trecut.

├Än prezen┼úa simptomatologiei (secre┼úii ┼či s├ónger─âri anormale, durere etc.), conduita este recomandat─â de medicul ginecolog care urm─âre┼čte cazul.

Al─âturi de vaccinarea ├«mpotriva infec┼úiei cu HPV, testul Babe┼č-Papanicolau ┼či testul HPV reprezint─â examin─âri importante ├«n reducerea morbidit─â┼úii ┼či a mortalit─â┼úii prin cancer de col uterin.

Iat─â cum descifrezi rezultatul:

ASC - Celule scuamoase anormale. Acest rezultat este structurat în două categorii:

1. ASC-US - celule scuamoase atipice, cu semnifica┼úie nedeterminat─â. Uneori, modific─ârile celulelor pot fi cauzate de prezen┼úa infec┼úiei cu HPV, dar pot fi ┼či al┼úi factori.

Este necesar─â efectuarea unui test HPV. Dac─â ├«n urma investiga┼úiei se constat─â infec┼úia cu HPV, medicul recomand─â colposcopie ┼či tratament.

Pe de altă parte, un rezultat HPV negativ poate asigura pacienta de absenţa unor celule precanceroase sau canceroase.

2. ASC-H - celule scuamoase atipice, care pot indica un risc crescut de leziuni scuamoase intraepiteliale.

Leziunile de tip ASC-H au un risc mai mare de a fi asociate cu leziuni precanceroase decât ASC-US.

Prescurtarea LSIL înseamnă o leziune intraepitelială scuamoasă de risc scăzut.

Aceasta are risc de p├ón─â la 15% s─â progreseze spre o leziune sever─â, restul vindec├óndu-se cu tratament. Dac─â e prezent─â, se urm─âre┼čte evolu┼úia leziunii la fiecare ┼čase luni.

Prin HSIL se înţelege existenţa unei leziuni intraepiteliale scuamoase de risc înalt.

HSIL este o categorie în care intră modificările celulare severe (aproape 20% din cazurile de HSIL evoluează spre cancer de col uterin).

AGC-NOS ÔÇô celule glandulare atipice.

AGC-FN - celule glandulare atipice în favoarea neoplaziei.

AIS - adenocarcinom în situ (precursor al cancerului).

INFO: Statistic, una din 10 femei are un rezultat anormal la testul Babe┼č-Papanicolau.