Cum «citeşti» testul Babeş-Papanicolau

Testul Babeş-Papanicolau (PAP) este o procedură simplă, nedureroasă şi accesibilă, care poate detecta infecţii virale, cea mai des întâlnită fiind cea cu virusurile papiloma umane (HPV), care produce modificări la nivelul celulelor colului.

ginecolog jpg

Testul Babeş-Papanicolau nu este un test de diagnostic al cancerului de col uterin, ci unul de screening, care identifică celulele anormale, suspecte a fi maligne.

Dacă este cazul, medicul ginecolog recomandă colposcopie (examinarea colului cu ajutorul unui microscop special), urmată de test HPV şi, dacă este cazul, de biopsie (prelevarea unei porţiuni din ţesut).

În mediu lichid oferă o acurateţe mai mare

Testul Babeş-Papanicolau poate fi efectuat în două moduri: în mediu uscat (clasic) sau în mediu lichid.

În primul caz, celulele sunt întinse pe o lamă de sticlă şi fixate cu un spray; la testul în mediul lichid, spatula folosită pentru recoltare se „spală“ într-un lichid în care vor pluti celulele.

Indiferent de procedura utilizată, urmează să se efectueze examinarea celulelor la microscop.

Clasa V, cea mai gravă

Testul Babeş-Papanicolau poate ridica suspiciunea infectării cu HPV, dar poate arăta şi prezenţa unor infecţii determinate de fungi, de bacterii sau de paraziţi.

Un rezultat anormal poate detecta modificările celulare precanceroase şi canceroase. Interpretarea analizei Babeş-Papanicolau se poate face după cele cinci clase stabilite după gradul de modificare a celulelor din colul uterin.

Astfel, clasa I reprezintă existenţa unor celule normale. La clasa II sunt încadrate celulele cu modificări atipice. Clasa III arată o citologie sugestivă, dar neconcludentă pentru malignitate.

Clasa IV indică existenţa unor celule suspecte de malignitate, iar clasa V arată prezenţa unor celule canceroase.

Sfatul medicului

Dr. Laurenţiu Crăciunaş, doctor ginecolog, Marea Britanie

Fiecare femeie trebuie să îşi facă un test Babeş-Papanicolau din trei în trei ani, în absenţa oricăror simptome genitale sau a unui rezultat nefavorabil în trecut.

În prezenţa simptomatologiei (secreţii şi sângerări anormale, durere etc.), conduita este recomandată de medicul ginecolog care urmăreşte cazul.

Alături de vaccinarea împotriva infecţiei cu HPV, testul Babeş-Papanicolau şi testul HPV reprezintă examinări importante în reducerea morbidităţii şi a mortalităţii prin cancer de col uterin.

Iată cum descifrezi rezultatul:

ASC - Celule scuamoase anormale. Acest rezultat este structurat în două categorii:

1. ASC-US - celule scuamoase atipice, cu semnificaţie nedeterminată. Uneori, modificările celulelor pot fi cauzate de prezenţa infecţiei cu HPV, dar pot fi şi alţi factori.

Este necesară efectuarea unui test HPV. Dacă în urma investigaţiei se constată infecţia cu HPV, medicul recomandă colposcopie şi tratament.

Pe de altă parte, un rezultat HPV negativ poate asigura pacienta de absenţa unor celule precanceroase sau canceroase.

2. ASC-H - celule scuamoase atipice, care pot indica un risc crescut de leziuni scuamoase intraepiteliale.

Leziunile de tip ASC-H au un risc mai mare de a fi asociate cu leziuni precanceroase decât ASC-US.

Prescurtarea LSIL înseamnă o leziune intraepitelială scuamoasă de risc scăzut.

Aceasta are risc de până la 15% să progreseze spre o leziune severă, restul vindecându-se cu tratament. Dacă e prezentă, se urmăreşte evoluţia leziunii la fiecare şase luni.

Prin HSIL se înţelege existenţa unei leziuni intraepiteliale scuamoase de risc înalt.

HSIL este o categorie în care intră modificările celulare severe (aproape 20% din cazurile de HSIL evoluează spre cancer de col uterin).

AGC-NOS – celule glandulare atipice.

AGC-FN - celule glandulare atipice în favoarea neoplaziei.

AIS - adenocarcinom în situ (precursor al cancerului).

INFO: Statistic, una din 10 femei are un rezultat anormal la testul Babeş-Papanicolau.