Aceste obiceiuri dăunează relaţiei de cuplu!

Pe lângă angajament, sprijin, încurajare și comunicare, relațiile de cuplu necesită și multă muncă, pentru a le menține puternice.

image

Trăim într-o perioadă în care rata divorțurilor este ridicată. În țările cu un nivel crescut de trai, jumătate dintre cuplurile căsătorite divorțează. Unii cred că acest lucru are legătură cu schimbările din societate, care implică (şi) independența financiară a femeilor. Există însă şi unele obiceiuri care contribuie la destrămarea unei relaţii.  

Dezinteresul faţă de intimitatea fizică

Viaţa sexuală poate îmbunătăți stima de sine și chiar poate ajuta sistemul imunitar. De asemenea, eliberează stresul și întăreşte legătura cu partenerul. În general, intimitatea fizică este o parte importantă a unei relații. Oamenii au dorințe și nevoi fizice, iar atunci când acestea nu sunt satisfăcute, tensiunea se strecoară. Dacă sexualitatea este ignorată, relația ar putea avea de suferit. Efortul depus pentru a menține o viață sexuală activă îți poate îmbunătăți sănătatea și relația, acesta fiind un câștig pe termen lung, atât pentru relație, cât și pentru sănătate.

Vezi şi: Cât ar trebui să dureze un act sexual? Iată ce spun terapeuții sexuali

Fumatul

Este un motiv serios de ceartă într-o relație și multe cupluri sunt distruse din această cauză. În unele situații, ambii parteneri au fumat când s-au cunoscut și apoi unul dintre ei s-a lăsat. Alteori, doar unul dintre ei a fumat sau s-a apucat de fumat pe parcursul relației. Modul în care au ajuns acolo nu contează, deoarece în certurile recurente, tema este întodeauna ca fumătorul să renunțe la viciu. Certurile sunt condimentate cu furie şi cu numeroase argumente precum efectul nociv al fumatului asupra sănătăţii, precum şi cu motive de ordin financiar. În acest caz, este ferm indicat ca fumătorul să renunţe, desigur, la viciu, nu la relaţia de cuplu!

Reprimarea emoțiilor

Interiorizarea sentimentelor în momentele vitale, în care este necesară comunicarea, poate fi destul de dăunătoare sănătății tale emoționale. A-ți păstra emoțiile ascunse nu face bine niciunuia dintre partenerii aflați într-o relație. Fie vei sfârși prin a elibera toate emoțiile o dată, spunând lucruri dureroase, scăpate de sub control, fie le vei lăsa să se dezvolte în mintea ta, până când vei decide că relația pur și simplu nu merită, fără să încerci măcar să remediezi ce este în neregulă.

Kilogramele în plus

Sigur că într-o relație contează mai multe aspecte, nu doar felul în care arăți. Dar partenerii persoanelor obeze nu sunt deranjați de kilogramele în plus, cât de  ramificațiile grave ale obezităţii asupra sănătății. Și în timp ce persoana cu care îți petreci viața nu ar trebui să te judece sau să fie cu tine în funcție de aspectul tău, a fi supraponderal sau obez poate distruge o relație prin efectele pe care le produce: depresie, anxietate, tulburări metabolice, boală, infertilitate, impactul asupra vieții sexuale.

Consumul excesiv de alcool

Se ştie că un consum prea mare de alcool este asociat cu numeroase probleme de sănătate precum leziuni ale ficatului, inimii, pancreasului, creierului și sistemului imunitar şi risc crescut pentru mai multe tipuri de cancer. Persoanele dependente de alcool pot avea şi probleme de cuplu, care pot duce la despărţire. În plus, alcoolul poate duce inclusiv la agresiune.  

Lucrul peste program

Dependenții de muncă sau cei care au de efectuat ore pese program ori lucrează în weekend sunt peste tot, în zilele noastre. A fi conectat la serviciu atunci când orele de lucru ar trebui să se încheie nu este sănătos. Munca prea multă poate duce la un risc crescut de depresie, probleme cu spatele, boli de inima, stres și tulburări de vedere. Serviciul nu trebuie să-ți acapareze (şi) viața de cuplu, de aceea, ai grijă să găseşti un echilibru.

Neglijarea tulburărilor psihice

Mulți oameni aflați în relații se pot simți neputincioși atunci când partenerul lor nu primește ajutorul de care are nevoie pentru a aborda, accepta și gestiona o boală mintală. Sănătatea psihică este la fel de importantă ca și starea fizică, iar când boli precum depresia, anxietatea și tulburările de dispoziție sunt ignorate şi netratate, relația are de suferit.  

INFO

Persoanele care au diverse dependenţe, de la alcool la jocuri de noroc, se pot confrunta mai des cu probleme în viaţa de cuplu.