Cât ar trebui să dureze un act sexual? Iată ce spun terapeuții sexuali

Deși nu ar trebui ca oamenii să se concentreze asupra acestui aspect, durata perfecta a unui act sexual îi preocupă pe mulți. Iată de ce terapeuții sexuali spun că focusul pe acest aspect poate distruge starea de spirit.

Înainte de a putea discuta cât de mult ar trebui să dureze sexul, există câteva nuanțe de acoperit, inclusiv definiția sexului în sine, scrie The Healthy.

În primul rând, sexul poate fi cu tine însuți, cu un partener sau cu mai mult de un partener, potrivit terapeutului sexual Douglas Braun-Harvey, cofondator al Institutului Harvey, care face cursuri și consultații în domeniul sănătății sexuale. A doua întrebare care ar trebui să primească un răspuns ar fi când „începe” și „se termină” sexul. „Răspunsul poate diferi de la o persoană la alta, fiindcă unii ar putea spune că sexul începe atunci când există penetrare, în timp ce alții ar putea spune că începe în timpul preludiului. Oamenii pot simți că sexul se termină cu un orgasm, dar pentru alții pot conta alte lucruri. Nu există un răspuns corect sau greșit.”, spune Douglas Braun-Harvey.

shutterstock sex jpg

Durata sexului contează foarte puțin în satisfacția sexuală, spun experții. Foto: Shutterstock

Terapeutul sexual Sari Cooper, fondatorul Centrului pentru Dragoste și Sex din New York City, spune că, în general, atunci când spun cuvântul „sex” se înțelege un act sexual penetrant care se termină cu unul sau doi parteneri.

„Termenul sex nu este util aici, deoarece este cel mai frecvent concentrat pe hetero-masculi și este posibil să nu includă scenarii sexuale care nu includ orgasme”, spune ea. „Multe studii exclud o gamă largă de acte sexuale și oameni care se identifică cu orientări diferite.”, spune Sari Cooper.

Când lucrează cu clienții, Cooper folosește termenul sex ca un termen umbrelă care include o gamă largă de acțiuni erotice și sexuale care nu includ întotdeauna orgasme. Acest lucru îi încurajează pe oameni să se simtă mai încrezători în ceea ce privește dorințele lor erotice. Terapeuta spune și că punctul culminant nu este sfârșitul și că există o problemă inerentă cu utilizarea orgasmului ca linie de final sexuală.

„Dacă cât de mult durează sexul este legat de orgasmul unui partener, atunci se omite timpul necesar pentru ca alt partener să atingă orgasmul”, spune Cooper. „Gândiți-vă la partenerii heterosexuali: este posibil ca un bărbat și o femeie să nu ajungă la orgasm în același timp”, spune terapeuta.

Potrivit lui Cooper, unele studii spun că timpul mediu necesar bărbaților pentru a ajunge la orgasm prin penetrarea vaginală este de aproximativ cinci până la șase minute. Și unul dintre puținele studii care explorează perioada de timp necesară femeilor înainte de orgasm într-un scenariu erotic a constatat că durează în medie 13,4 minute.

Deci, cât ar trebui să dureze sexul?

Dacă ești conștient de tine sau te preocupă cât ar trebui să dureze, află că există un consens între terapeuții sexuali care spun că nu există un interval de timp standard pentru „sexul bun”.

A pune accent pe cât timp ai făcut sex inhibă de fapt intimitatea fizică, potrivit lui Braun-Harvey. „Se concentrează pe un standard care duce la mai puțină plăcere și mai puțină conexiune cu sine sau cu partenerul”. Prin urmare, concluzia specialiștilor este că actul sexual ar trebui să dureze atâta timp cât ambele părți sunt de acord și se bucură de sex. Și asta poate varia de la câteva minute la ore, dar statistic vorbind, durata confortabila pentru cei mai mulți este între 5 și 20 de minute.

„Unii oameni au nevoie de mult timp pentru a elibera factorii de stres din viața lor și au nevoie de un timp lung de încălzire pentru a deveni activați și excitați fizic, așa că preferă sesiuni mai lungi, senzuale”, spune Cooper.

Totuși, cheia unui sex de calitate este despre tine și despre ceea ce ai nevoie pentru satisfacție sexuală. Cooper se concentrează pe împuternicirea oamenilor să-și înțeleagă propriile niveluri de anxietate și stres și să învețe tehnici pentru a le reduce atunci când vine vorba de sex.

„Odată ce partenerii sunt mai relaxați, ei sunt mai capabili să-și comunice dorințele fără să-și exprime sau să audă judecată, respingere sau critică”, spune ea.

Prin urmare, satisfacția sexuală înseamnă mult mai mult decât durată.

Citește și Berea nu este doar pentru băut. Ce utilizări inedite are