Boli pe care le poţi contracta prin sărut

1 boli pe care le poti contacta prin sarut 0clm jpg jpeg

Sarutul reprezinta mai mult decat un simplu gest de dragoste sau de complicitate intre doi parteneri. In acelasi timp, saruturile ne permit sa descoperim care este persoana cea mai potrivita pentru noi, acea persoana care sa ne stimuleze si care va trezi în noi maximul de emotii. Cu toate astea, cati dintre noi cunosc faptul ca prin sarut ne putem imbolnavi chiar de unele patologii grave?

1. Herpesul oral

Virusurile herpetice sunt de mai multe tipuri, cele care infecteaza in general cavitatea bucala si zonele marginale (buzele, barbia, nasul) facand parte din clasa Herpes simplex viridae de tip 2. Acesta este un virus care se “adaposteste” intr-o anumita zona a sistemului nervos a omului unde ramane intreaga viata, neexistand la momentul actual un medicament care sa poata patrunde la acest nivel pentru a-l distruge. In anumite situatii, cum ar fi in cazul expunerilor prelungite la soare sau in caz de febra ori cand imunitatea organismului scade din diverse motive etc. acest virus se manifesta prin aparitia la nivelul terminatiilor nervoase din piele sau mucoase a unor vezicule, ca niste bubite mici, alaturate, cu un lichid galben transparent, care pot intepa sau prezenta mancarimi si care se vindeca greu, dupa spargere lasand o crusta dureroasa, usor sangeranda, urmand ca aceasta sa se rupa si sa reapara pana cand leziunea cutanata sau mucoasa se vindeca. Astfel o persoana poate prezenta herpes oral vizibil sau nu prin prezenta acestor bubite pe buze sau in jurul acestora ori chiar la nivelul mucoasei cavitatii orale. Aceasta peroana poate transmite virusul prin sarut.

2. Candidoza orala

Candidoza orala sau orofaringiana este o infectie provocata de ciuperci care se dezvolta la nivelul cavitatii bucale. Cea mai frecvent incriminata ciuperca este Candida Albicans. Acestea se dezvolta la nivelul cavitatii bucale, a faringelui si a esofagului in anumite situatii. Se manifesta prin depozite albicioase la nivelul limbii si a peretilor cavitatii bucale (placarde albe), sangerari ale mucoasei bucale aparute spontan sau provocate de traumatisme minore, senzatie de arsura a gurii si/sau a gatului, fisuri in colturile gurii, aparitia unui “gust neplacut” in gura, durere la nivelul limbii sau a intregii cavitati bucale etc. Aceasta se poate transmite prin sarut, dar si prin sexul oral, acesta din urma fiind considerat cea mai frecventa cale de transmitere la adulti, potrivit napocanews.ro.

3. HPV – virusul Papilloma uman

Virusul Papilloma uman se transmite foarte usor prin sarut caci modul de infectare se realizeaza prin contactul piele-piele (buze), piele-mucoase (mucoasa orala), mucoase-mucoase. Papilloma se poate transmite in dublu sens aparand verucile sau alte leziuni specifice. Acest virus este totodata cel responsabil de degenerarea mucoasei faringiene in cancer de gat, insa rareori se intampla ca o astfel de infectie sa evolueze spre cancer.

4. HIV si alte boli cu transmitere sexuala

Infectia se poate transmite daca in cavitatea bucala exista cea mai mica rana sangeranda (spre exemplu gingiile sangerande), virusul patrunzand prin aceste mici leziuni. Este adevarat ca riscul infectarii cu HIV in cazul sarutului este mai mic decat in cazul sexului vaginal si anal, insa nu este inexistent.

5. Aftele bucale

Aftele bucale reprezinta un tip de infectii bucale care la unele persoane sunt foarte frecvente din diverse cauze: fie prezinta carii dentare care reprezinta o permanenta infectie in gura pana vor fi tratate, fie sunt fumatoare (fumatul afecteaza imunitatea si flora mucoasei orale), fie au o igiena orala deficitara sau au luat antibiotice ori prezinta o scaderea generala a imunitatii in tot organismul, ori sunt racite etc. Atentie insa, aftele bucale pot degenera in timp in cancer bucal.