Unele legume sunt mai sănătoase când sunt gătite. Află care sunt acestea!

2 legume gatite jpg jpeg

Ai auzit toată viaţa ta sfaturi despre cât de bine este să mănânci legume, preferabil crude, ca să nu-şi piardă din nutrienţi. Ei bine, unele dintre ele sunt mai bune de consumat gătite decât crude!

Ştim cu toţii că legumele trebuie să fie nelipsite din alimentaţia noastră. Mai puţin cunoscut e faptul că unele dintre ele sunt mai sănătoase gătite decât crude. Cum e posibil acest lucru? Pentru simplul fapt că nutrienţii conţinuţi în legumele gătite sunt asimilate mai bine de organismul nostru. Şi există şi studii în acest sens! Jurnalul American de Nutriţie a publicat o cercetare care a dovedit că femeile care au consumat preparate hrănitoare gătite au absorbit mai mult betacaroten decât cele care au adoptat o dietă crudă. Astfel, cu toate că au consumat o cantitate mai mare de astfel de antioxidant, cele care au preferat produsele crude au beneficiat mai puţin de el. Care sunt acele legume care ar trebui să fie consumate gătite?

Cartofii şi roşiile

Nu că am fi consumat vreodată cartofi cruzi, însă ne temem adesea să-i mâncăm prăjiţi, din cauza grăsimii aflate în ulei. Şi avem dreptate! Dar îi putem servi fierţi, copţi şi chiar prăjiţi, dar la cuptor de preferat, ca să-şi păstreze gustul minunat, dar să fie şi-o variantă mai sănătoasă a cartofilor prăjiţi. Roşiile, în schimb, sunt grozave în salate! Orice nutriţionist îţi va spune că, odată gătite, îşi vor pierde bună parte din vitamina C. Doar că, perpelite puţin la foc, conţin o cantitate mai mare de licopen, un antioxidant care scade riscul apariţiei cancerului şi al bolilor cardiovasculare. Pentru un efect garantat, consumă-le cu o grăsime sănătoasă, precum măslinele sau uleiul de măsline extra virgin.

Spanacul şi ciupercile

Gătit la abur, spanacul reduce acidul oxalic, care împiedică absorbţia fierului şi a calciului până la 53%. În plus, îşi menţine nivelul optim de vitamina B, responsabilă cu crearea ADN-ului şi reducerea riscului apariţiei cancerului, dar şi de calciu, magneziu şi fier. Pe de altă parte, expunerea ciupercilor la foc creşte substanţial activitatea antioxidantă. Mai mult, ciupercile gătite au un nivel ridicat de potasiu şi zinc.

Ţelina şi morcovii

Conform unui studiu publicat în „Jurnalul ştiinţei mâncării”, ţelina e mai sănătoasă gătită. Însă numai dacă o prepari la microunde, la oala cu presiune, o prăjeşti sau o coci. Atunci când o fierbi, îşi pierde 14% din antioxidanţi. Betacarotenul din morcovi este transformat în vitamina A în corp şi ajută vederea, creşterea oaselor şi sistemul imunitar. Iar nivelul acestuia creşte atunci când morcovii nu sunt consumaţi cruzi. Mai mult, dacă gătim aceste legume cu coajă se triplează puterea antioxidanţilor conţinuţi în ele. Evită să-i prăjeşti, totuşi, pentru a nu pierde 13% din betacaroten.

Citeşte şi: 9 motive să mănânci mai des morcovi

Fasolea verde şi vinetele

Fasolea verde gătită la abur are capacitatea de-a scădea colesterolul. Pentru un efect optim, e de preferat să n-o fierbi şi să n-o prepari la oala cu presiune. Vinetele sunt cele mai sănătoase gătite la abur, deoarece scad colesterolul din sânge. Dacă le prepari pe grătar, e mai puţin probabil să faci diabet sau hipertensiune, iar, dacă le fierbi, obţii mai mulţi antioxidanţi. Ca să nu mai vorbim că vânăta crudă conţine toxine şi este greu de digerat. Şi fără gust bun!  

Citeşte şi: Scade colesterolul prin alimentaţie

 Sfat

Cine ar fi crezut că o legumă prăjită poate fi mai sănătoasă decât una crudă?! Este cazul fasolei verzi, care îşi pierde din nutrieţi atunci când este fiartă sau consumată crudă.