Indigestie? Iată ce este bine să mănânci!

1 shutterstock 745644112 jpg jpeg

Numită dispepsie, indigestia este o afecţiune caracterizată printr-o serie de simptome neplăcute, care apar după masă, cum ar fi balonarea, arsurile stomacale, crampele abdominale şi flatulenţa. De obicei, regimul alimentar şi odihna sunt cele mai eficiente remedii în această situaţie.

Indigestia este, uneori, confundată cu intoxicaţia alimentară, însă cele două afecţiuni sunt diferite. Chiar dacă prezintă simptome asemănătoare, neplăcerile sunt cauzate de factori distincţi. În cazul intoxicaţiei alimentare vorbim despre un consum de alimente sau de băuturi contaminate cu bacterii (Salmonella, Campylobacter, E.coli), paraziţi sau virusuri, pe când indigestia apare când alimentele ingerate sunt fie alterate, fie sunt consumate în exces. 

Cele mai frecvente simptome  

Ştii că te confrunţi cu o indigestie, atunci când resimţi senzaţie de arsură şi de durere, presiune în piept, care urcă la nivelul esofagului, greaţă, senzaţie de preaplin sau de balonare (abdomen umflat), flatulenţă, gust acru sau amar în gură. Atenţie! Dacă ai dureri abdominale, care se agravează în poziţia culcat, de 2 ori pe săptămână sau mai des, consultă un medic, pentru că s-ar putea să fie vorba despre un ulcer peptic ori despre o problemă a ficatului sau a veziii biliare.  

INFO

Apa cu lămâie are efect alcalin asupra stomacului, neutralizează acidul gastric şi îmbunătăţeşte digestia. Amestecă sucul de la 1 lămâie cu 1 pahar de apă caldă şi bea lichidul după masă. 

-Dacă vorbeşti în timp ce mănânci sau mesteci cu gura deschisă, rişti să înghiţi şi aer, ceea ce duce la balonare şi indigestie. 

-Pentru a preveni refluxul gastroesofagian, stai în poziţie de culcat şi aşezat cu capul mai sus cu circa 15 centimetri decât trupul. 

Grăsimile şi prăjelile, de evitat

Dacă suferi din pricina indigestiei sau te ştii predispus la astfel de afecţiune digestivă, este bine să eviţi prăjelile şi mâncărurile grase şi să optezi pentru preparate din legume fierte şi sucuri de fructe proaspete. Include în alimentaţie mai multe condimente, precum chimen, coriandru, turmeric, ghimbir proaspăt şi piper, pentru că accelerează digestia şi elimină toxinele din organism. Bea lapte bătut şi apă caldă cu lămâie, pentru că şi ele te vor ajuta să combaţi eficient o indigestie alimentară. Lămâia dezinfectează, iar laptele bătut reface flora bacteriană bună din intestin. Este util să bei apă minerală, pentru că te va ajuta să reduci aciditatea din stomac. O altă măsură benefică pentru a grăbi vindecarea este să respecţi orele de odihnă – cel puţin 8 ore pe noapte –, să faci exerciţii fizice constant şi să înlături sursele de stres din viaţa ta. 

Trucuri cu beneficii pentru digestie 

Dacă durerile au început să apară, scaunele şi-au modificat consistenţa şi te simţi slăbit, ţine cont de aceste trucuri, pentru o recuperare mai uşoară: 

1. Bea suc de lămâie cu apă caldă, ca să îmbunătăţeşti digestia. 

2. Mestecă 1 felie de ghimbir proaspăt cu puţină sare, înainte cu 5 minute de mesele principale ale zilei.  

3. La finalul mesei, bea lapte bătut, pentru a accelera digestia. Poţi adăuga în el 1/2 de linguriţă de seminţe de chimen pisate; acestea au un efect bun asupra digestiei, aşa cum au şi seminţele de anason. 

4. Evită ciupercile, pentru că se digeră greu, şi mâncărurile consistente, prăjelile şi cele care cresc aciditatea în stomac. 

5. Mizează pe mere, morcovi, ulei de măsline şi pătrunjel, deoarece au efect antiacid. 

Citeste si: Ce este bine să mănânci dacă ai hipertensiune

Sfatul specialistului 

Florin Ioan Bălănică 

medic nutriţionist  

membru în Academia Americană de Nutriţie şi Dietetică 

În caz de indigestie, este important să evităm alimentele care ne cauzează un disconfort, să evităm consumul simultan de alimente calde şi reci, să mestecăm bine, să evităm suprasaturarea, să consumăm fructe şi legume fierte, nu crude, deoarece unele fructe şi legume crude pot agrava diareea. Recomand consumul de măr copt (care conţine pectină şi ajută la ameliorarea simptomelor diareeice), orez, pâine prăjită şi iaurt degresat. Aceste alimente conţin minerale şi vitamine, carbohidraţi uşor de absorbit, care asigură organismului energia de care are nevoie în această perioadă.