Tratamente naturiste pentru paradontoză

1 2 jpg jpeg

Cauzele pot fi diverse - hipertiroidie, înaintarea în vârstă. În acest caz, se recomandă o bună igienă a cavităţii bucale, masajul gingiilor cu degetul, precum şi următoarele remedii naturiste.

Tratamente naturiste pentru paradontoză cu plante medicinale:

-Se clăteşte energic gura, de câteva ori pe zi, cu infuzie de coada calului, muşeţel sau salvie. Prepari infuzia din două linguriţe de plantă uscată la 200 ml de apă clocotită.

-Proaspăt culeasă primăvara, fumărica se foloseşte sub formă de infuzie din 20 de grame de plantă la un litru de apă, pentru clătirea gurii. Este recomandat ca lichidul să se ţină mai mult în gură.

-Se masează gingiile zilnic cu suc de lămâie, suc de aloe vera sau ulei de măsline.

-Decoctul din coajă de salcie (4-5 linguri/cană) are efecte cicatrizante, hemostatice şi coagulante. Infuzia se foloseşte şi în afecţiunile gurii şi ale gâtului.-Se mestecă o bucată de rădăcină de hrean zilnic, dar nu se înghite.

Tinctura de iarbă de smirnă (10-15 picături) diluată într-un pahar cu apă caldă se va folosi pentru clătirea gurii de 3-4 ori pe zi sau se pun câteva picături direct pe zona afectată.

Alte tratamente naturiste pentru paradontoză:

-Se mestecă zilnic 4-5 grame de propolis, care apoi se înghite. Se consumă zilnic până la ameliorarea sau vindecarea afecţiunii.

-Tinctură de propolis (concentraţie 20-30%) se bea de trei ori pe zi, câte 40 de picături diluate într-un pahar cu apă. Se clăteşte şi se ţine în gură cinci minute, apoi se înghite.

-Din aceeaşi tinctură cu apă, se tamponează gingiile cu un tampon şi se păstrează tamponul în gură cât de mult se poate suporta. Se repetă acest procedeu zilnic.

-Decoctul de scoarţă de stejar (4-5 linguri/cană) se va folosi pentru gargară sau se clăteşte gura de 2-3 ori pe zi cu tinctură de scoarţă de stejar diluată într-o cană cu apă. De asemenea, tinctura se mai poate aplica direct pe gingii.

Tratamente naturiste pentru paradontoză:

Cel mai bun remediu natural pentru tratarea paradontozei este considerat a fi gargara cu decoct din frunze de măsela­riţă. Astfel, se va face gargară în fiecare dimineaţă, timp de o săptămână, cura putându-se relua doar după şase luni. Fiind o plantă cu un nivel mare de toxicitate, trebuie să aveţi foarte mare grijă să nu înghiţiţi decoctul în timpul gargarei.

Această plantă nu se găseşte în magazinele naturiste, motiv pentru care trebuie culeasă. Ea înfloreşte din luna iunie până în luna septembrie şi se recoltează frunzele când apar primele flori.

Planta creşte prin locuri necultivate, în jurul caselor, pe marginea drumurilor din regiunile de câmpie până la cele de munte.