Iată cât de sănătos este să ţii o cură cu drojdie de bere! Sfatul medicului

Sursă de minerale și probiotice, drojdia de bere este un tonic general, care stimulează imunitatea, ţine glicemia sub control, iar lista beneficiilor este mai lungă. 

Drojdia de bere se obţine prin procesul de fermentare, sub influenţa unei ciuperci (Saccharomyces cerevisiae). Este o sursă bună de proteine şi aminoacizi, dintre care 8 esenţiali, precum şi de vitamine, mai ales cele din grupa B (B1, B5, B8, B9) şi minerale (zinc, crom, siliciu, seleniu și magneziu). Este un produs bogat nutritiv - 100 g de drojdie de bere conţine 47 g de proteine, 8 g carbohidrați, 4,5 g lipide și 22,5 g de fibre. La acestea se adaugă enzimele digestive şi fermenţii.

image

"Drojdia de bere conține multe minerale, printre care se numără seleniul, cromul, potasiul, fierul și vitamine din grupul B-urilor. Fiind și o sursă de probiotice, poate fi folosită pentru tratarea sindromului de colon iritabil sau asociată administrării de antibiotice. Ajută la potențarea sistemului imunitar și, prin intermediul cromului, poate contribui la reglarea glicemiei și la un control mai bun al diabetului zaharat de tip 2", explică dr. Alexandru Popa, medic specialist diabet, nutriție, boli metabolice.

De câte tipuri este

Drojdia este disponibilă sub mai multe forme. Există cea folosită în panificaţie (proaspătă, activă uscată, instant), cea utilizată pentru producţia berii şi cea sub formă de suplimente alimentare sau cu utilizare externă (precum cele pentru măşti de faţă indicate în acnee).

Drojdia de bere activă, cea folosită la coacere, conţine ciupercile intacte, ceea ce înseamnă că are beneficii în cazul imunităţii şi florei intestinale.  

În drojdia inactivată sau nutritivă, celulele conţinute sunt dezactivate prin deshidratare la temperaturi înalte. Este de obicei fortificată cu vitamine şi minerale şi este disponibilă ca pulbere sau capsule.

Reduce oboseala şi susţine imunitatea

Drojdia de bere este ideală în oboseală cronică şi pentru creşterea imunităţii. Dacă răceşti uşor, poţi lua drojdie de bere atât preventiv, cât şi dacă te confrunţi cu simptome precum; gât inflamat, tuse şi secreţii nazale. Rolul de creştere a imunităţii se datorează beta-glucanilor din drojdie, care au atât efecte benefice atât preventive, cât şi de ameliorare a simptomelor virozelor respiratorii superioare.

O cură cu drojdie de bere este utilă şi celor care fac efort fizic intens, celor în convalescenţă, cu deficit de minerale şi vitamine şi pentru creşterea capacităţii de concentrare.

Ţine în echilibru glicemia

Drojdia de bere conţine crom, mineral implicat în metabolismul glucidic şi lipidic, care menţine normal nivelul glicemiei. Cromul poate regla şi intoleranţa la glucoză sau rezistenţa la insulină. Dacă eşti diagnosticat cu diabet, cere sfatul medicului înainte de a începe o cură cu drojdie de bere, pentru că poate interacţiona cu tratamentul antidiabetic, ceea ce poate scădea glicemia la un nivel nedorit (hipoglicemie).  

Benefică pentru digestie

Drojdia de bere activă are acţiune probiotică şi poate fi folosită în diverse probleme gastrointestinale. Probioticele îmbunătăţesc flora intestinală, pot preveni inflamația mucoasei intestinale și pot bloca aderarea agenților patogeni periculoși la tractul gastrointestinal. Ulcerul, diareea, gastrita, enterocolita, balonarea şi constipaţia pot fi ameliorate prin consumul de drojdie de bere.  

Cura cu drojdie de bere mai poate ajuta în anemie, la menţinerea sănătăţii vederii şi a creierului şi în frumuseţea pielii, unghiilor şi părului.

Vezi şi: ESTE sau NU pâinea cu maia mai sănătoasă?

Cum se ţine cura

În general, se recomandă o cură drojdie de bere de 10 - 30 de zile sau de 3 luni.

Drojdie de bere proaspătă: 2 linguriţe pe zi, dizolvate în puţină apă, dimineaţa, pe stomacul gol.

Drojdie de bere uscată (pulbere sau fulgi): se pot lua cel mult 3 linguriţe pe zi, înainte de mese, dizolvate în apă, ceai sau suc.

Comprimate sau capsule cu drojdie de bere: se pot lua 2 comprimate de 500 mg pe zi. Cura se poate ţine 2 luni.

Dacă nu vrei să ţii cură, ci să o consumi ocazional, poţi presăra drojdia nutritivă peste salate, paste, în supe sau o poţi utiliza pentru a îngroşa sosurile.

Precauţii

Sub formă de suplimente, drojdia de bere poate interacţiona cu unele medicamente precum cele indicate în diabet, hipertensiune şi depresie. Se recomandă precauţii şi în cazul celor cu boala Crohn.

Vezi şi: Iată ce beneficii ai dacă bei bere de ghimbir!