Sucul de cartofi, leac pentru bolile de stomac şi gută

1 suc cartofi jpg jpeg

Aliment vechi de când lumea, cartoful este ingredientul de nelipsit în anumite reţete şi, de multe ori, este preferat ca garnitură. Mai puţin cunoscute, însă, sunt consumul de suc de cartofi şi beneficiile sale pentru sănătate, în special pentru bolile de stomac.

Originar din America de Sud, cartoful (Solanum tuberosum) este o plantă cu tulpini subterane la sfârşitul cărora se găsesc turbeculi bogaţi în amidon.

Sucul de cartofi este bogat în vitamine din complexul B (B1, B2, B3, B6), potasiu, fier, calciu, zinc, antioxidanţi (luteină şi zeaxantină). În plus, este un stimulent energetic excelent datorită zaharurilor naturale găsite în acest suc.

Îmbunătăţeşte digestia şi ameliorează ulcerul

Consumul de suc de cartofi poate ajuta la calmarea inflamaţiei intestinale şi stimulează digestia, eliminând simptomele de constipaţie, balonare, flatulenţă, indigestie. Sucul de cartofi are proprietăţi antiacide bine cunoscute datorită pH-ului alcalin. Acest lucru poate îmbunătăţi nivelul acidităţii din intestin şi poate preveni şi trata ulcerul gastric. Poate forma un strat protector pe mucoasa stomacului pentru a atenua durerea şi arsurile.

Atenuează simptomele gutei

Guta este o formă de artrită care se dezvoltă din cauza nivelurilor ridicate de acid uric din organism. Se caracterizează prin roşeaţă şi durere la nivelul articulaţiilor, în special ale degetelor de la picioare. Un nivel crescut de acid uric este totodată un indiciu că rinichii nu funcţionează la capacitatea maximă. Sucul de cartofi cruzi, băut dimineaţa, este recomandat persoanelor care suferă de gută.

De ajutor pentru sistemul imunitar

Sucul de cartofi este o sursă excelentă de vitamina C. Ca antioxidant natural, vitamina C este un aliat în lupta împotriva radicalilor liberi, contribuie la întărirea imunităţii, stimulând mecanismele naturale de apărare a organismului şi are efect antiviral, favorizând sinteza interferonului, ajutând la prevenirea unor tipuri de cancer. De exemplu, 120 ml de suc de cartofi conţine mai mult de 50% din doza zilnică recomandată în cazul adulţilor, cu excepţia femeilor care alăptează.

Alte beneficii

  • Îmbunătăţeşte sănătatea inimii

Datorită substanţelor nutritive, în special a potasiului, consumul de suc de cartofi poate reduce tensiunea arterială crescută, astfel că scad şansele de apariţie a atacului de cord şi a accidentelor vasculare cerebrale.

  • Detoxifică organismul

Sucul de cartof crud este excelent pentru detoxifierea rinichilor, ficatului, vezicii biliare şi a întregului corp.

Cum îl prepari   

Ai nevoie de 3-4 cartofi medii sănătoşi, neîncolţiţi. Descojeşti cartofii, îi tai bucăţi mai mici şi îi speli. Transferi cartofii într-un blender şi torni apă cât să-i acopere, apoi închizi capacul şi laşi să se mixeze până obţii un piure mai apos. Strecori amestecul deasupra unui recipient etanş astfel încât să se scurgă doar lichidul, fără miez. O a doua variantă, este să strecori piureul într-un tifon curat, să-l strângi foarte bine până obţii sucul de cartofi. A treia variantă, este să pui cartofii într-un storcător de fructe şi legume pentru a obţine zeama. Bea băutura simplă sau în combinaţie cu alte sucuri de legume, după preferinţă, în stare proaspătă. În stare simplă, consumă câte 50-60 ml de suc de cartofi (un sfert de cană) pe stomacul gol şi înainte de celelalte mese principale, timp de 3-4 săptămâni. Depozitează sucul de cartofi într-un recipient foarte bine închis, fără a-l umple cu vârf, la frigider.

INFO

Cartofii au un conţinut bogat de potasiu. Dacă doctorul ţi-a recomandat o dietă săracă în acest mineral, solicită-i sfatul înainte de a consuma suc de cartofi.