Tratamentul experimental pe care îl încearcă Celine Dion. Boala vedetei este incurabilă
Celine Dion a fost diagnosticată în decembrie 2022 cu sindromul omului rigid, o boală rară şi incurabilă, care îi limitează mişcările şi care o împiedică să mai susţină concerte.
Boala de care suferă Celine Dion îi limitează mişcările. Foto: Shutterstock
Celine Dion ar fi acceptat să încerce un tratament experimental, potrivit surselor closermag.fr. Artista ar fi fost de acord să urmeze un protocol de tratament personalizat. După ce a primit diagnosticul de sindromul omului rigid, cunoscut şi ca boala Moersch-Woltman, cântăreaţa a ales să fie tratată într-un centru specializat, Clinica Mayo din Rochester, Minnesota. În 2021, clinica a fost aleasă ca fiind cea mai bună dintre spitalele din lume într-un clasament realizat de publicaţia Newseek, fiind locul ales să se trateze şi de alte personalităţi precum Dalai Lama și Elton John.
Celine Dion a fost evaluată de specialişti pentru a i se găsi cele mai bune opţiuni de tratament.
În ce constă tratamentul personalizat pe care îl va urma
Celine Dion ar fi acceptat să urmeze un tratament experimental pe bază de magneziu şi glicină, pentru ameliorarea durerilor neuropate şi pentru a gestionarea stresului şi anxietăţii.
Glicina este un aminoacid pe care îl putem lua şi din alimente, supa de oase fiind o sursă naturală, la fel ca ouăle şi peştele. S-a observat că glicina este de ajutor în reducerea deteriorării ţesutului proteic şi că stimulează recuperarea musculară. Prin suplimentarea de glicină se pot obţine beneficii în ceea ce priveşte accelerarea creşterii musculare şi repararea şi protejarea articulaţiilor şi cartilajului.
Conform prospectului, glicina mai este recomandată în: boli organice şi funcţionale ale sistemului nervos, însoțite de instabilitate emoțională, excitabilitate crescută, tulburări de somn, capacitate mentală redusă: cu nevroză, efectele leziunilor cerebrale traumatice și neuroinfecţie, stări neurologice, distonie vegetativo-vasculară, diferite forme de encefalopatie.
Este recomandat însă să nu se administreze suplimente de glicină din proprie iniţiativă, ci doar la recomandarea medicului.
Tratamentul sindromului omului rigid este complex şi include şi recomandări alimentare şi exerciţii fizice pentru controlul durerii.
Sindromul omului rigid mai poate fi tratat cu baclofen, benzodiazepine, amitriptilină sau tricicline, opiaceele cu eliberare tardivă.