Ce simptome are vasculita, boala de care suferă Ashton Kutcher. Cum l-a afectat pe actor

Când mergea pe covorul roșu pentru premiera celui mai recent film al său, „Your Place or Mine”, Ashton Kutcher spune că a avut puține probleme în a-și da seama ce se vorbește cu el. "Nu aud foarte bine. Aud mai slab cu o ureche", a dezvăluit recent el pe podcastul „Chicks in the Office”.

image

Ashton Kutcher se luptă cu vasculita, care i-a afectat auzul. Foto: Shutterstock

Problemele lui Kutcher cu auzul sunt o consecință a luptei sale cu vasculita, o tulburare autoimună care afectează vasele de sânge și poate provoca leziuni de durată organelor.

 „M-am trezit într-o zi că aveam probleme cu vederea, cu greu vedeam. Mi-a afectat auzul, ceea ce mi-a slăbit echilibrul și nu am putut merge.”, a mai spus Kutcher.

BestLife prezintă primele simptome ale vasculitei, și arată care sunt cei mai expuși riscului. În cazul lui Ashton Kutcher, primul simptom de vasculită a fost o durere de cap urâtă.

„Vasculita apare atunci când vasele de sânge ale unei persoane devin inflamate și deteriorate, iar acest lucru are ca rezultat scăderea fluxului sanguin și deteriorarea organelor”, explică Ryan Peterson, directorul medical la Centrul de tratament NuView. „Ceea ce este îngrijorător la această boală este că poate afecta orice tip de vas de sânge din corpul uman, fie că este cel mai mic capilar sau cea mai mare arteră, care este aorta”.

În cazul lui Kutcher, primul simptom al vasculitei a fost o durere de cap severă, a spus el într-un interviu acordat lui Esquire. După două săptămâni de dureri neîncetate, soția sa, actorul Mila Kunis, a spus „ceva nu este în regulă” și l-a îndemnat să meargă la medic.

Simptomele vasculitei nu sunt întotdeauna specifice, ceea ce poate face dificilă diagnosticarea.

„Provocarea este că simptomele pot fi nespecifice sau non-patognomonice, ceea ce înseamnă că simptomele nu sunt tocmai semne revelatoare că o persoană are vasculită”, spune el pentru Best Life.

„Semnele precoce ale vasculitei sunt simptome asemănătoare gripei, cum ar fi oboseala și febra”, spune Peterson. „Alte simptome pot include dureri articulare, erupții cutanate și membre umflate.Persoanele care au un sistem imunitar compromis și persoanele cu anumite tulburări autoimune, cum ar fi lupusul eritematos sistemic, artrita reumatoidă și boala inflamatorie intestinală au șanse mai mari de a dezvolta vasculită”, spune Peterson. „A avea antecedente familiale de vasculită este, de asemenea, un factor de risc considerabil.”

Peterson observă că alți factori pot crește și riscul unei persoane de a dezvolta vasculită, inclusiv fumatul, anumite infecții și medicamente și consumul de droguri.

„Tratamentele obișnuite ale vasculitei includ corticosteroizi, medicamente imunosupresoare și medicamente antiinflamatoare, astfel încât organismul să nu atace în continuare vasele de sânge normale care nu sunt bolnave”, explică el. „În cazuri severe, poate fi chiar necesară o intervenție chirurgicală pentru a repara vasele de sânge deteriorate pentru a preveni complicațiile ulterioare”.

Kutcher a fost reticent în a face publice problemele sale de sănătate.În interviul cu Esquire, Kutcher a explicat că, după ce și-a revenit din atacul cu vasculită, nu a intenționat să vorbească despre problemele sale de sănătate, dar după ce a apărut vestea diagnosticului său în presă, a înțeles că vorbind despre boală poate ajuta și alți oameni în privința conștinetizării.

Citește și Ce mâncăruri de îmbătrânesc?