Mihai Leu: „Diagnosticul a fost un şoc mare, dar mi-am păstrat calmul“

1 10968512 846951582034859 6681898801318725316 n jpg jpeg

Mihai Leu, primul boxer profesionist român şi campion naţional la raliuri, luptă acum şi în afara ringului. De data aceasta, cu una dintre bolile care face tot mai multe victime în ultima perioadă: cancerul.

Click! Sănătate: Care au fost primele semne care te-au făcut să mergi la medic?

Mihai Leu: Simţeam un fel de înţepături la stomac, mai mult seara. La început mai rar, după care au devenit tot mai dese. Tot am zis că mă duc la doctor, tot am amânat şi până la urmă am fost convins de soţia mea, Anna, să merg la Spitalul Municipal din Hunedoara, la doctorul Adrian Circo.

Click! Sănătate: Ce teste ai făcut şi când ţi s-a pus diagnosticul de cancer la colon?

După ce i-am povestit medicului ce am, el şi-a dat seama imediat, dar m-a rugat să fac şi o colonoscopie. Apoi mi-a confirmat că am o tumoare canceroasă în zona colonului.

Care au fost primele gânduri după aflarea diagnosticului? Cum te-ai gândit să-ţi anunţi familia, prietenii apropiaţi?

A fost un şoc mare, dar mi-am păstrat calmul şi am acceptat realitatea. Am plecat spre casă şi prima persoană căreia i-am spus a fost soţia mea. Am încercat să o anunţ cât mai delicat şi am rugat-o să nu se sperie, că vom trece cu bine şi de această încercare. Prima oară l-am sunat pe domnul profesor doctor Irinel Popescu, pe care îl cunosc foarte bine şi i-am spus despre ce e vorba şi el mi-a răspuns că mă va face bine indiferent de situaţie. Iar abia după ce am vorbit cu domnul doctor, l-am anunţat pe fiul meu, Marco, şi ulterior pe cei mai apropiaţi prieteni. Eu aş fi dorit ca această încercare să rămână doar în familia noastră, însă totul a fost aflat în presă.

În tot acest timp, de la aflarea diagnosticului, ce schimbări ai făcut în ceea ce priveşte stilul de viaţă?

Mihai Leu: În primul rând, obiceiurile s-au schimbat, pentru că am ales să iau o pauză de câteva luni de la proiectele în care eram angrenat, înainte şi după operaţii au fost perioade de spitalizare cu etapele de tratament specifice. Acum am nevoie de mai multă linişte şi odihnă, dar sunt total convins că voi reveni la programul de dinainte într-un timp foarte scurt.

Cât de mult a contat faptul că eşti un caracter puternic şi că eşti o persoană organizată, disciplinată – lucruri pe care le-ai învăţat de-a lungul carierei sportive?

Psihicul este foarte important în tot ceea ce faci şi faptul că am avut parte de o echipă de medici şi personal foarte serioşi, ambiţioşi şi sufleteşti, mi-au dat încredere că totul va fi bine. De asemenea, m-am bucurat de sprijinul prietenilor şi familiei. Cu ocazia asta, am constatat şi că am foarte mulţi prieteni.

Cum te-a sprijinit familia în tot acest timp?  

Soţia mea, Anna, a fost neîncetat lângă mine. Şi cât am stat în spital, ea mi-a stat tot timpul alături. Cu fiul meu am vorbit zilnic la telefon, dar nu am vrut să vină să mă vadă pe patul de spital. De asemenea, am sprijinul necondiţionat al tatălui şi al fraţilor mei.

Care sunt sfaturile tale pentru persoanele care trec prin aceeaşi încercare?

În primul rând să aibă încredere în ei şi în medicii care îi supraveghează şi să nu uite să aibă credinţă. 

Ce a mai încercat

După ce a traversat momente delicate privind sănătatea sa, Mihai Leu a fost de acord să afle informaţii despre medicina integrativă şi despre metodele care menţin sănătatea în mod non-invaziv. El a testat în cadrul unui astfel de centru din Bucureşti o tehnologie avansată din domeniul fizicii cuantice, având la bază principiile homeopatiei, psihologiei şi astrologiei.

CV

  • Mihai Leu a început să boxeze în 1977, iar în 1997 a devenit campion mondial;
  • a debutat în 1994 şi în automobilismul sportiv. De-a lungul timpului a participat la numeroase raliuri unde a urcat pe podium;
  • revine în prezent în ringul de box în calitate de arbitru internaţional;
  • este căsătorit şi are un fiu.