Greşeli pe care le faci zilnic şi-ţi afectează vederea

1 2 jpg jpeg

Pentru a nu risca să descoperi la controlul oftalmogic vreo afecţiune oculară gravă, ai grijă de sănătatea ochilor tăi şi cere întotdeauna sfatul medicului la orice semn de boală!

Foloseşti remedii naturiste pentru a trata inflamaţiile oculare Ceaiurile, unguentele, compresele pot agrava problemele oculare. Potrivit medicului primar oftalmolog Monica Pop, ceaiul de muşeţel este un mediu foarte bun de proliferare a microbilor. „N-ar trebui să pună la ochi nimic din ceea ce nu recomandă oftalmologul, nici măcar ceea ce indică un farmacist. Le poate da ceea ce este mai scump sau le poate sugera un antibiotic, o mare gafă, mai ales în caz de conjunctivită virală. Farmacistul nu are voie să dea niciun sfat medical. Tratamentul se face la medic”, avertizează oftalmologul. Duci mâinile la ochi sau îi freci adesea

Când simţi un obiect străin eşti tentată să-ţi freci ochii pentru a-l face să iasă, ceea ce poate afecta micile vase de sânge din zona lor. Foloseşte mai bine o compresă cu apă rece sau clăteşte ochiul cu apă din abundenţă, pentru a îndepărta orice impuritate a pătruns şi a devenit supărătoare.

Cum îţi simţi ochii uscaţi şi observi că s-au înroşit, picuri câteva picături şi ai rezolvat problema. Din păcate, dacă le aplici prea mult timp pot crea dependenţă şi chiar irita mai mult ochii. Ideal ar fi să apelezi la ele numai la indicaţia unui medic, exact pe perioada recomandată.

Dacă observi că te irită, îţi înroşesc ochii sau îţi provoacă mâncărimi, opreşte tratamentul şi reprogramează-te la oftalmolog. De asemenea, e înţelept să nu le iei pe aceleaşi dacă afecţiunea revine, ştiind că remedial a funcţionat prima dată. Medicul Monica Pop atrage atenţia: „Picăturile vasoconstrictoare care albesc ochiul, luate fără acordul unui specialist pot da boli cronice, provoacă uscarea ochiului, creşterea tensiunii intraoculare şi intracraniane, ceea ce este posibil să ducă la accident vascular cerebral. Trebuie ştiute efectele secundare! Dacă un pacient cu glaucom le foloseşte, s-a terminat. El nu ştie că nu-i sunt permise”

Îţi soliciţi mult ochii dacă-ţi petreci ore în şir în faţa unui ecran. Înceţoşarea vederii, ameţelile, greaţa sunt semne că ai exagerat. Odihneşte-ţi ochii la fiecare 20 de minute sau din timp în timp, măreşte fontul când citeşti ceva.

2 jpg jpeg

În timpul lucrului la calculator, ecranul trebuie adus la distanţa de citit, care este de 25-30 cm. Cei care au ochelari, ar trebui să-i poarte şi în faţa calculatorului. Aş mai recomanda 1-2 picături de ser fiziologic sau lacrimi artificiale aplicate înainte de a lucra la calculator. Reflexul de clipit este 15 ori pe minut şi, fiind concentraţi acolo, de multe ori uită să clipească, fapt care favorizează apariţia unei uscăciuni a ochilor. La fiecare 1-2 ore de lucru, e indicat să meargă la fereastră şi să privească la distanţă, pentru că ochiul ia repaus acomodativ.