În ce constă tratamentul glaucomului

1 shutterstock 556848595 jpg jpeg

Una dintre cel mai des întâlnite afecţiuni oftalmologice în rândul persoanelor în vârstă este glaucomul. De fapt, este a treia cauză de pierdere a vederii la nivel mondial. Iată de ce este important să fie tratat la timp!

Cauza apari┼úiei glaucomului este cre┼čterea presiunii intraoculare, ceea ce afecteaz─â nervul optic, mai exact conexiunea dintre ochi ┼či creier. Glaucomul are o evolu┼úie lent─â, de cele mai multe ori f─âr─â simptome, cele mai multe persoane ajung├ónd la medic c├ónd este prea t├órziu, iar efectele sunt ireversibile.

Ce este ┼či cum se diagnosticheaz─â

Glaucomul arat─â o serie de afec┼úiuni care ├«mpiedic─â drenarea lichidelor de la nivelul ochilor, ceea ce duce la cre┼čterea presiunii intraoculare. Atunci c├ónd nervul optic are de suferit, vederea ├«ncepe s─â scad─â, acesta fiind simptomul care trimite multe persoane la medic. ├Än categoria de risc se afl─â ├«n primul r├ónd persoanele ├«n v├órst─â, ├«ns─â ┼či cele care sufer─â de diabet sau cele care au avut ├«n familie rude cu aceast─â afec┼úiune. Totodat─â, cei care sufer─â de hipertensiune sau hipotensiune arterial─â, au miopie sever─â sau au folosit pentru timp ├«ndelungat pic─âturi de ochi pe baz─â de corticosteroizi sunt totodat─â predispu┼či la glaucom. Pentru a nu se ajunge la orbire ┼či a diagnostica afec┼úiunea din timp sunt esen┼úiale controalele oftalmologice regulate.

Opţiuni de tratament

În funcţie de cât de avansat este glaucomul, pot fi prescrise diferite tipuri de tratament. Acesta are rolul de a scădea tensiunea intraoculară, încetinind boala, însă nu mai poate repara nervul optic.

1) Pic─âturi pentru ochi. Acest tratament este prescris la debutul bolii ┼či au rolul de a sc─âdea presiunea intraocular─â prin drenarea lichidului sau prin ├«mpiedicarea secre┼úiei de fluide ├«n exces la nivelul ochiului. Se administreaz─â de c├óteva ori pe zi, iar printre cele mai recomandate se num─âr─â prostaglandine, beta-blocante, inhibitori de anhidraz─â carbonic─â, agoni┼čti alfa-adrenergici. Deoarece substan┼úele din pic─âturi sunt absorbite ├«n s├ónge, este important s─â te consul┼úi cu medicul ├«n cazul ├«n care suferi ┼či de alte afec┼úiuni, cum ar fi cele cardiovasculare.

2) Tratament medicamentos. Atunci c├ónd pic─âturile nu sunt ├«ndeajuns de eficiente pentru a sc─âdea presiunea intraocular─â, ele pot fi combinate cu tratament medicamentos. Acestea sunt fie beta-blocante, fie inhibitori de anhidraz─â carbonic─â, care au acela┼či rol ca pic─âturile.

3) Tratamente cu laser. Un tratament modern pentru galucom este terapia cu laser, recomandat în special celor care suferă de cea mai des întâlnită formă de glaucom, cea cu unghi deschis. Cu ajutorul laserului sunt corectate disfuncţionalităţi ale sistemului de drenaj de la nivelul ochiului, ceea ce duce la scăderea presiunii intraoculare. Sunt 3 tipuri de tratament laser recomandate pentru glaucom: iridotomia, trabeculoplastia, iridoplastia periferică.

4) Tratamentul chirurgical. Acest tip de tratament, realizat cu ajutorul microscopului, implic─â chirurgia de drenaj a canalului de la nivelul ochiului ┼či reconstruc┼úia sa.  ├Än unele cazuri este necesar─â aplicarea unui tub care s─â faciliteze drenajul. Totodat─â, ├«n cazul glaucomului cu unghi deschis, tratamentul poate fi compus at├ót din pic─âturi pentru ochi, tratament laser ┼či microchirurgie.

Sfatul specialistului

Dr. Roxana Scripca

medic specialist oftalmolog, Kronstadt Optik, Bra┼čov

De┼či este o boal─â oculara foarte grav─â, trebuie men┼úionat c─â aceasta de multe ori este asimptomatic─â. Ochii nu prezint─â modific─âri remarcabile atunci c├ónd pacientul se autoexamineaz─â ├«n oglind─â. ├Än fazele ├«naintate ale bolii, c├ómpul vizual al pacientului se ├«ngusteaz─â ├«ncep├ónd cu periferia, iar ├«n cazurile grave pacien┼úii ajung s─â aib─â o vedere ca ÔÇ×prin gaura cheiiÔÇŁ sau r─âm├ón chiar f─âr─â percep┼úie luminoas─â. Exist─â ├«ns─â ┼či simptome acute c├ónd pacientul sufer─â un atac de glaucom, cum ar fi: durere ocular─â ┼či periocular─â, cefalee, stare de grea┼ú─â ┼či v─ârs─âturi, congestie ocular─â ┼či vedere neclara, ├«nce┼úo┼čat─â. Trebuie re┼úinut faptul ca nu doar persoanele v├órstnice pot avea glaucom. Exist─â ┼či glaucom congenital, boal─â cu care bebelu┼čii se nasc ┼či este foarte important ca p─ârin┼úii s─â aduc─â suficient de repede copilul la medic pentru un bun management al cazului ┼či o bun─â dezvoltare vizual─â ulterioar─â.