Care este boala gravă pe care soţul Ivankăi Trump a ţinut-o secretă

Jared Kushner, ginerele lui Donald Trump, a făcut o mărturisire tulburătoare în cartea sa de memorii recentă, "Breaking History: A White House Memoir".

image

Jared Kushner a fost depistat cu cancer la tiroidă în 2019. Foto: Shutterstock

 Jared Kushner a mărturisit că a fost diagnosticat cu cancer tiroidian şi operat în timp ce lucra la Casa Albă, unde a fost angajat pe post de consilier, alături de soţia sa, Ivanka Trump, informează The New York Times.

Mai exact, Kushner a aflat acest diagnostic în octombrie 2019, în timpul unui zbor cu Air Force One, chiar de la medicul de la Casa Albă. Acesta l-a anunţat că are cancer la tiroidă şi că este important să se programeze cât mai repede la o intervenţie chirurgicală, ceea ce a şi făcut.

Kushner a declarat că boala a fost depistată în stadiu timpuriu. Totuşi, a fost nevoie de îndepărtarea unei părţi a glandei tiroide.

Citeşte şi: Ce măsuri poți lua pentru a avea grijă de sănătatea tiroidei

„Eu sunt președintele, știu totul”

Jared Kushner ar fi vrut ca starea sa de sănătate să nu devină subiect public. Vestea bolii de care suferea a fost comunicată unor persoane apropiate lui, printre care soţia sa, Ivanka. Totodată, şi Donald Trump, preşedintele de atunci al SUA, a fost informat.

Cu o zi înainte de operaţie, celebrul său socru l-a chemat în Biroul Oval şi l-a întrebat dacă se teme de intervenţia chirurgicală. Kushner l-a întrebat de unde a aflat de boala sa, iar Trump i-a răspuns: „Eu sunt președintele, știu totul! Înţeleg că vrei să ţii astfel de lucruri private. Şi mie îmi place la fel. O să fie bine. Nu te îngrijora în legătură cu postul tău. Avem totul sub control aici!”, i-a spus socrul său.

Citeşte şi: Ce nu ştiai că te poate îmbolnăvi de cancer

De ce apare cancerul tiroidian

Nu se cunosc pe deplin cauzele apariției cancerului la tiroidă, însă există factori favorizanți precum expunerea la radiațiile ionizante, atât cele folosite în scop terapeutic, cât și cele din cadrul unor accidente nucleare. În stadiul inițial, boala nu este însoțită de simptome, în multe cazuri. Pe măsură ce avansează, apar simptome precum: o umflătură nedureroasă în zona gâtului, dificultatea de a înghiți sau de a respira, răgușeală. Trebuie să alarmeze un nodul care crește într-un timp scurt, asociat cu mărirea nodulilor limfatici. La ecografie, nodulii tiroidieni suspecți prezintă anumite caracteristici precum prezența microcalcificărilor și marginile neregulate. Scintigrafia va arăta un nodul „rece” (nu captează iodul), diagnosticul fiind pus cu ajutorul puncției tiroidiene cu ac subțire.  

Tratamentul depinde de tipul de cancer și de stadiu. În aproape toate cazurile, se recurge la operația la tiroidă. De asemenea, poate fi nevoie și de excizia unor ganglioni limfatici. După operație, este nevoie de administrarea de hormoni sintetici. Unele tipuri de cancer tiroidian se tratează și cu iod radioactiv, prin care sunt distruse celulele maligne.