Sunt hormonii de vină pentru kilogramele în plus? Iată ce spune medicul!

Între greutate şi hormoni există anumite legături şi asocieri. Dr. Ruxandra Dobrescu, medic primar endocrinolog, explică în ce situaţii obezitatea are cauză endocrină.

image

"Avem ușor tendința să zicem că ne-am îngrășat din cauză că avem probleme cu “glanda”, însemnând aici glanda tiroidă sau generic, o “dereglare” hormonală de orice fel. Adevărul este însă că de cele mai multe ori ajungem să “punem” kilograme în plus din cauza unui stil de viață dezordonat, sedentar și a unei alimentații nepotrivite.

Câteodată însă hormonii chiar sunt de vină! Alteori, obezitatea în sine poate să ducă la unele disfuncții endocrine!

Când trebuie să consulţi medicul

E bine să avem în vedere o vizită la endocrinolog, mai ales dacă:

Obezitatea se însoțește de dereglări de ciclu menstrual, acnee și hirsutism – adică exces de păr pe unde nu ar trebui să fie păr la femeie (la nivelul feței, al sânilor, pe burtică sau pe spate). Aceste modificări apar frecvent în situații de exces de testosteron, cel mai frecvent într-un sindrom de ovare polichistice, de care vom mai discuta!

Obezitatea vine la pachet cu hipertensiune arterială, diabet zaharat, o distribuție centrală a țesutului adipos (adică abdomen proeminent, față rotundă, membre subțiri), piele subțire, vergeturi și tendință la vânătăi! Așa se manifestă un sindrom Cushing, adică un exces de cortizol din glandele suprarenale. Modificări asemănătoare apar și la persoanele care urmează tratament cronic cu glucocorticoizi (de exemplu Prednison) pentru alte afecțiuni, cum ar fi poliartrita reumatoidă sau lupusul eritematos.

Kilogramele în plus se asociază cu edeme (retenție de apă), piele uscată, oboseală, lentoare, intoleranță la frig! Acestea pot fi semne ale unui hipotiroidism! Deficitul de hormoni tiroidieni duce la o încetinire a metabolismelor, adică arderi mai lente și la o tendință la creștere în greutate. E adevărat că o mare parte din aceste kilograme în plus apar nu prin acumulare de țesut gras, ci mai degrabă prin retenția de apă si sare care însoțește hipotiroidismul și se care se corectează repede după inițierea tratamentului.

Merită de asemenea un control endocrinologic dacă kilogramele în plus au fost “puse” repede, dacă nu reușim să slăbim cu niciun chip, dacă vorbim de obezitate severă sau dacă avem în vedere chirurgia bariatrică".

Sursă: ruxandradobrescu.com