Tărâţele de Psyllium te ajută să slăbeşti şi scad colesterolul. Cum trebuie consumate

image

Populare în dietele de slăbit, tărâțele de Psyllium sunt mai mult decât simple alimente dietetice. Acestea susțin digestia, sănătatea inimii, iar beneficiile nu se opresc aici.

Psyllium reprezintă un tip de fibre, care se obțin din semințele plantei Plantago ovata. Pot fi sub formă de granule, capsule, pudră sau coji, adică tărâțe. Cele din urmă le găsești fie în mixurile de cereale cu adaos de fibre ori în ambalaje individuale. Când sunt ingerate, aceste fibre solubile trec prin intestinul subțire, fără să se descompună complet. În schimb, ele acționează ca un burete care absoarbe apa și se transformă într-un compus gros și vâscos, care facilitatează tranzitul și digestia. Rezistența lor digestivă le permite tărâțelor să ajute la reglarea nivelului ridicat de colesterol, zahăr și trigliceride din sânge. De asemenea, ajută la menținerea greutății și la ameliorarea problemelor digestive.

Vezi şi: Balonarea poate fi simptom al acestor boli. Sfatul medicului

Remediu contra constipaţiei

Tărâțele de psyllium ușurează mișcările intestinale și facilitează digestia, fără să provoace flatulență sau balonare. Aceste fibre reprezintă un remediu bun pentru constipație, (cu condiția să bei suficientă apă!), însă pot fi folosite și în cazurile de diaree, deoarece absorb apa, ceea ce crește densitatea scaunului și încetinește transportul materiilor fecale spre colon. Sunt bune şi pentru persoanele care se confruntă cu sindromul colonului iritabil și cu boala Crohn, care sunt deja familiarizate cu probleme de tranzit. Pentru prevenirea constipației, tărâțele de psyllium de administrază cu un pahar de apă, 1 linguriţă pe zi. De asemenea, la fel de important este să te hidratezi cu cel puțin 6-8 pahare de apă, pe zi.

Ajută la slăbit

Când sunt ingerate, tărâțele de Psyllium conferă sațietate și ajută la controlul apetitului, ceea ce susține pierderea în greutate sau menținerea kilogramelor. Un studiu a constatat că administrarea a 10,2 g de psyllium înainte de micul dejun și înainte de masa de la prânz reduce semnificativ pofta de a mânca și conferă sațietate, comparativ cu grupul căruia i s-a administrat substanțe placebo. Un alt studiu a arătat că asocierea tărâțelor de psyllium cu o dietă bogată în fibre reduce semnificativ numărul de kilograme în plus, indicele de masă corporală și procentul de grăsime.

Reduc nivelul colesterolului rău 

Consumul de fibre solubile precum tărâțele de psyllium, ajută la reducerea nivelului de colesterol LDL (rău), la creșterea celui HDL (bun) și, totodată, la reglarea nivelului de colesterol total. În cadrul unui studiu, participanții care au luat 6 g de psyllium în fiecare zi, timp de 6 săptămâni, au experimentat o reducere cu 6% a colesterolului LDL. Într-un alt studiu, s-a constatat că administrarea a 5 g de psyllium, de două ori pe zi, timp de 5 săptămâni, a crescut nivelul colesterolului HDL la persoanele cu diabet zaharat.

Vezi şi: Condimentul care scade colesterolul. Ce beneficii importante mai are

Leac pentru sănătatea inimii

Consumul tărâțelor de psyllium este bun pentru sănătatea inimii, deoarece aceste fibre scad tensiunea arterială și nivelul trigliceridelor, mai ales la pacienții diagnosticați cu diabet. Un studiu a arătat că, în cazul pacienților cu hipertensiune arterială, 7 grame de psyllium, administrate 12 săptămâni, au dus la o scădere cu 7% a tensiunii arteriale în primele 6 săptămâni.

SFAT

Pentru a profita de beneficiile lor, este indicat să consumi zilnic 1 linguriţă de tărâţe de psyllium, pe care le poţi adăuga în iaurt, de exemplu. De-a lungul zilei, consumă cantitate mare de apă, de 2 litri.

• Spre deosebire de alte surse de fibre, tărâțele de psyllium sunt tolerate de majoritatea persoanelor și nu conțin alergeni.

Bine de ştiut

Tărâţele de psyllium nu sunt recomandate persoanelor care suferă de ocluzie intestinală și nici persoanelor care au dificultăți la înghițire.