Știai că și condimentele expiră? Când ar trebui aruncate?

Amator sau bucătar experimentat, ai în dulapurile din bucătărie și un loc special pentru condimente. Dar cât este bine să le ții depozitate?

Fac mai mult decât să condimenteze mâncarea, pot ajuta, de asemenea, la prevenirea alterarii și pot adăuga un plus de culoare și compuși vegetali care promovează sănătatea preparatelor.

Multe condimente și ierburi comune, cum ar fi cuișoarele, turmericul, rozmarinul, salvia și scorțișoara, au demonstrat proprietăți antioxidante și antiinflamatorii puternice.

În plus, dovezile timpurii sugerează că un consum frecvent de alimente cu condimente și ierburi îți poate reduce riscul de complicații asociate cu bolile cardiace și respiratorii.

image

Bine depozitate, condimentele pot rezista și 4 ani. Foto: Shutterstock

Dacă ai strâns ierburi și condimente de ceva vreme, în dulăpiorul special dion bucătărie,  s-ar putea să te întrebi dacă expiră și când ar trebui înlocuite.Iată care este perioada de valabilitate a ierburilor și condimentelor uscate obișnuite, inclusiv cum să îți dai seama când trebuie aruncate, potrivit HealthLine.

Perioada de valabilitate

Administrația pentru Alimente și Medicamente (FDA) definește condimentele ca „substanțe vegetale aromatice, în formă integrală, ruptă sau măcinată, a căror funcție semnificativă în alimente este condimentarea, mai degrabă decât nutriția.

În gastronomie, condimentele sunt făcute din rădăcinile uscate, coaja sau tulpina unei plante, în timp ce ierburile sunt frunzele uscate sau proaspete ale plantei.

Atunci când se determină termenul de valabilitate al ierburilor și condimentelor uscate, variabilele care trebuie luate în considerare includ tipul, procesarea și depozitarea acestora. De exemplu, condimentele uscate tind să reziste mai mult decât ierburile uscate și, cu cât condimentele sunt mai întregi - sau mai puțin procesate, cu atât perioada de valabilitate este mai lungă.

Ierburile uscate durează de obicei 1-3 ani. Exemplele includ: busuioc, oregano, cimbru, rozmarin, foi de dafin, mărar, pătrunjel, coriandru, mentă, măghiran, salvie.

Condimentele măcinate sau sub formă de pudră au de obicei o perioadă de valabilitate de 2-3 ani, precum: ghimbirul pudră, praf de usturoi, scorțișoară măcinată, pudră de chili, turmeric măcinat, ienibahar măcinat, cardamom măcinat, boia măcinată, fulgi de ardei roșu măcinați, amestecuri de condiment.

Condimentele întregi sau nemăcinate au cea mai lungă durată de valabilitate, deoarece suprafața lor mai  mare, expusă la aer, lumină și umiditate le permite să-și păstreze uleiurile aromatice și compușii aromatici mai mult decât condimentul măcinat.

Dacă sunt depozitate corespunzător, condimentele întregi pot dura până la 4 ani. Exemplele includ: boabe întregi de piper, coriandru, semințe de muștar, semințe de fenicul, seminte de chimen, nucșoară întreagă, cuișoare, bețe de scorțisoară, ardei iute întreg uscat.

Sarea este o excepție de la regulă, deoarece poate fi folosită la nesfârșit indiferent de dimensiunea și forma sa, fără a se strica sau a-și pierde aroma.

Cum să-ți dai seama dacă s-au stricat?

Ierburile și mirodeniile uscate nu expiră cu adevărat sau „se strica” în sensul tradițional.

Când se spune că un condiment s-a deteriorat, înseamnă pur și simplu că și-a pierdut cea mai mare parte din aromă, potență și culoare. Din fericire, consumul unui condiment care s-a stricat este puțin probabil să te îmbolnăvească.

Multe condimente cumpărate din magazin listează cele mai bune date, care indică intervalul de timp în care își vor păstra cea mai puternică aromă și calitate.

În general, este sigur să consumi ierburi uscate și mirodenii care au trecut de valabilitate deși nu vor adăuga la fel de multe arome ca cele proaspete.

Dacă nu ești sigur de cât timp le ai, verificându-le mirosul și aroma. Zdrobește sau freacă o cantitate mică în palmă, dacă mirosul este slab și aroma este slabă, probabil că este un moment bun pentru a le înlocui.

Depozitarea condimentelor

Minimizarea expunerii la aer, căldură, lumină și umiditate este esențială pentru a maximiza durata de valabilitate a ierburilor și condimentelor.

Deși depozitarea condimentelor în recipiente transparente lângă aragaz poate fi convenabilă și plăcută din punct de vedere estetic, nu este o modalitate grozavă de a le păstra. În schimb, un mediu rece, uscat și întunecat, cum ar fi o cămară, un sertar sau un dulap poziționat departe de aragaz sau cuptor, sunt locuri bune pentru a găzdui colecția de mirodenii.

Recipientele din sticlă sau ceramică sunt printre cele mai bune opțiuni, deoarece sunt ușor de curățat și izolează umezeala.

Recipientele din plastic sunt, de asemenea, o alegere bună, dar de obicei nu sunt la fel de etanșe și pot absorbi mirosuri din jur. Acest lucru le poate face mai dificil de curățat i dacă doriți să le refolosiți.

Containerele din oțel inoxidabil sau din tablă sunt alte opțiuni viabile, dar deoarece metalul este conducător de căldură, este foarte important ca acestea să fie depozitate departe de surse de căldură.

Deși nu este necesară refrigerarea, condimentele roșii precum boia de ardei și ardeiul cayenne își vor păstra pigmentul mai mult timp dacă sunt păstrate la frigider. În mod similar, păstrarea în frigider a condimentelor care conțin ulei, cum ar fi semințele de susan și mac, le poate împiedica să râncezească.

Umiditatea poate degrada rapid aroma și textura condimentelor. Dacă observi mucegai în oricare dintre recipientele de condimente, aruncă produsul în cauză!

Citește și Cancer pulmonar chiar dacă nu ai fumat? Este posibil!