Poate duce constipaţia la îngrăşare? Iată ce spune medicul!
Constipaţia cronică sau ocazională este o problemă cu care multe persoane se confruntă. Însă poate tranzitul intestinal lent să favorizeze luarea în greutate?
Suntem diferiţi şi atunci când vine vorba desprea tranzitul intestinal. În vreme ce unii oameni au scaun în fiecare zi, alţii mai rar, chiar şi de trei ori pe săptămână.
„Vorbim de constipație atunci când există dificultăți în evacuarea scaunului, asociată cu o scădere a frecvenței evacuării lui, mai puțin de trei scaune pe săptămână”, explică dr. Pierre Boucher, medic generalist, citat de santemagazine.fr.
Când situaţia persistă mai mult de 3 luni, este vorba despre constipaţie cronică. Dacă durează mai puţin, vorbim de constipaţie acută sau ocazională.
Există mai mulți factori care favorizează sau agravează constipația: stresul, inactivitatea fizică, administrarea anumitor medicamente, călătoriile, spitalizarea, anumite patologii (hipotiroidie), lipsa de hidratare etc.
Şi alimentele joacă un rol-cheie în tranzitul intestinal. Printre alimentele care constipă se numără: orezul alb, carnea roşie, bananele necoapte, alimente bogate în zahăr și/sau grăsimi (produse de patiserie, prăjeli etc.) şi, în general, alimentele procesate.
Te îngraşi sau nu când ai constipaţie?
Când eşti constipat de câteva zile, materiile fecale se acumulează în colon în loc de a fi evacuate şi sigur că acest lucru va duce la o uşoară creştere a greutăţii. Cu toate acestea, constipaţia nu te îngraşă, deoarece greutatea în plus corespunde reziduurilor alimentare şi nu creşterii nivelului grăsimilor. Totodată, constipaţia poate fi pusă pe seama unei alimentaţii dezechilibrate, aceasta fiind adevărata cauză a îngrăşării, atrage atenţia dr. Pierre Boucher.
În plus, anumite boli endocrine precum hipotiroidismul pot avea un impact asupra metabolismului, deci atât asupra tranzitului, cât și asupra greutății. „În acest caz, hipotiroidismul este cauza creșterii în greutate, și nu constipația”, explică medicul.
Pe de altă parte, constipaţia este adesea însoţită de simptome digestive care dau impresia că ai luat în greutate: abdomen umflat sau balonare, gaze intestinale. Aceste simptome sunt puse pe seama constipaţiei şi dispar imediat ce tranzitul revine la normal.