10 trucuri pentru a bea mai multă apă zilnic. Trebuie să le ştii

Apa este indispensabilă pentru „transportul“ tuturor substanţelor din corp, printre care mineralele şi vitaminele, ajută la eliminarea toxinelor şi este necesară pentru menţinerea sănătăţii organelor.

image

Apa trebuie consumată de la prima oră după trezire. Foto: Shutterstock

Aproximativ 60% din organismul uman este format din apă, acest lichid fiind prezent în toate părţile corpului – celule, organe, sânge etc. Apa asigură echilibrul fluidelor (plasmă etc.) şi schimbul de electroliţi şi de oligoelemente între membranele celulare. De asemenea, este implicată în reacţiile biochimice sau enzimatice. Hidratarea este importantă şi pentru a menţine buna funcţionare a muşchilor şi pentru reglarea temperaturii corpului.

"În funcție de temperatura și umiditatea mediului, de nivelul de efort fizic și de starea de sănătate, organismul pierde o cantitate mai mare sau mai mică de apă care trebuie înlocuită permanent. Se vehiculează cantitatea de 2 litri (8 pahare) de apă, de care am avea nevoie în fiecare zi. Unele studii au ajuns la concluzia că, pentru o persoană adultă sănătoasă clinic din zona temperată, nevoia medie zilnică de apă este de 3,7 litri pentru bărbați și 2,7 litri pentru femei, recomandările referindu-se la cantitatea totală de lichide necesară, incluzând apa, alte băuturi și mâncarea (aproximativ 20% fiind asigurat din alimente, iar restul de 80% din apă și alte băuturi). Prin urmare, cei 2 litri de apă recomandați pe scară largă de medici par a fi o cantitate rezonabilă (în niciun caz una exagerată), pe care putem continua să o avem în vedere ca reper general.

Atunci când ne estimăm cantitatea de lichide consumată, este important de luat în considerare că băuturile alcoolice (chiar și berea), ceaiul și cafeaua nu hidratează, ci dimpotrivă, au efect diuretic, provocând eliminarea de lichid din corp. Pe de altă parte, fructele sau legumele proaspete, laptele, supele sau ciorbele au, în mod evident, o cantitate mult mai mare (până la 90%) de apă decât celelalte categorii de alimente", explică Maria Martac, biolog, consultant în nutriţie şi health coach. 

10 moduri prin care poţi să creşti aportul de apă zilnic

Uneori, uităm pur şi simplu să bem apă şi astfel riscăm să ne deshidratăm. Ţine cont de unele sfaturi pentru a nu ajunge în această situaţie.

1. Nu aştepta să îşi fie sete pentru a bea apă. Primul pahar cu apă trebuie băut dimineaţa, la trezire, pentru că organismul este deshidratat.

2. Este bine să ai cu tine o sticlă cu apă, fie că te deplasezi, fie că lucrezi la birou sau în alte spaţii.

3. Pentru a varia gusturile, îţi poţi prepara apă infuzată. Adaugă într-un borcan înalt cu închidere ermetică apă plată sau filtrată şi felii din fructe sau legume (cireşe, căpşuni, castraveţi, ghimbir, coacăze, merişoare, zmeură, pepene, lămâie). Ţine la frigider recipientul pentru cel puţin 4 ore, timp necesar pentru aromatizarea apei.

4. La temperaturi exterioare de peste 30°C, organismul se deshidratează mai uşor. De aceea, vara este bine să creşti consumul de apă.

5. Pentru fiecare ceaşcă de cafea, bea 1 pahar cu apă.

6. Dacă iei pastile, administrează-le cu un pahar mare cu apă.

7. Foloseşte un pai de băut. Acest accesoriu creşte cantitatea de apă consumată.

8. Bea la ore fixe. De pildă, propune-ţi să bei din oră în oră câte 1 pahar cu apă.

9. Creşte-ţi aportul de ceaiuri, ciorbe sau supe.

10. Foloseşte o aplicaţie care să îţi amintească să bei apă.