Zmeura, beneficii nebănuite pentru sănătate. O poți consuma și când vrei să slăbești

zmeura jpg

Este plină de vitamine, minerale, antioxidanți și fibre. Zmeura proaspătă este în general disponibilă din iunie până în octombrie, dar cea congelată poate fi găsită pe tot parcursul anului și conține aceeași cantitate de vitamine și minerale. În plus, acest fruct poate oferi și beneficii substanțiale pentru sănătate.

Scade tensiunea arterială

Zmeura furnizează potasiu, esențial pentru funcționarea inimii și s-a dovedit că scade tensiunea arterială. Acizii grași omega-3 din zmeură pot ajuta la prevenirea accidentului vascular cerebral și a bolilor de inimă. Conține, de asemenea, un mineral numit mangan, care este necesar pentru sănătatea oaselor și a pielii și ajută la reglarea zahărului din sânge.

Bună dacă suferi de diabet

O cană de zmeură oferă 8 grame de fibre, mult mai mult decât multe alte fructe. Fibrele pot ajuta la scăderea zahărului din sânge, a colesterolului și a tensiunii arteriale. Alimentele bogate în fibre tind să fie sațioase și să te facă să te simți sătul mai mult timp după masă, astfel încât pot ajuta la gestionarea greutății.

Zmeura conține mult mai puțin zahăr decât majoritatea fructelor - doar 5 grame într-o cană întreagă- așa că nu poate ridica nivelul zahărului din sânge.

Ideală în curele de slăbire

Zmeura adaugă un gust dulce acrișor deserturilor, ceea ce îți poate reduce dorința de a îndulci alimentele cu conservanți artificiali, iar asta te poate ajuta să pierzi în greutate și să controlezi nivelul zahărului din sânge.

Previne bolile

Zmeura este bogată în antioxidanți care protejează celulele de deteriorarea radicalilor liberi. Radicalii liberi sunt atomi instabili care vă rănesc celulele în timp ce încearcă să se stabilizeze. Daunele pe care le provoacă pot juca un rol în procesul de îmbătrânire, artrită, cancer, boli de inimă, boala Alzheimer și multe alte afecțiuni.

Conține antioxidanți și vitamina C și face minuni pentru pielea ta

Antioxidanții stabilizează radicalii liberi și îi fac inofensivi. Zmeura proaspătă se numără printre sursele de antioxidanți pentru dieta ta. Zmeura neagră oferă cei mai mulți antioxidanți, urmată de zmeura roșie și de cea aurie. Cu cât culoarea este mai profundă, cu atât boabele conțin mai mulți antioxidanți.

Zmeura conține, de asemenea, vitamina C, care este vitală pentru producția de colagen, o proteină care reprezintă 75% din piele. Pe măsură ce îmbătrânești, colagenul scade, din acest motiv apar ridurile și pielea se lasă.

Zmeura este plină de vitamina C, care poate ajuta, de asemenea, la prevenirea și repararea leziunilor pielii cauzate de soare.

Cum o putem consuma

Iaurtul amestecat cu zmeura poate conține până la 25 de grame de carbohidrați și 18 grame de zahăr per porție, pentru că majoritatea mărcilor adaugă zahăr. Aceeași cantitate de iaurt grecesc simplu și ½ cană de zmeură oferă doar 14 grame de carbohidrați și mai puțin de 10 grame de zahăr.

Încercați să așezonați fulgii de ovăz, clătitele, vafele sau cerealele cu zmeură. Pot fi folosite pentru a îndulci smoothie-urile, brioșele sau salate de fructe. Sau savurați pur și simplu o mână de zmeură în locul gustării de după-amiază.

Iată câteva modalități de a folosi zmeura în rețete:

Presărați o mână de zmeură și granola deasupra iaurtului grecesc pentru a face un parfait.

Fă din zmeură o dulceață de întins pe pâine prăjită.

Adaugă zmeură la rețeta preferată de prăjituri cu ciocolată albă.

Pune în limonadă sau în ceai zmeură proaspătă sau congelată.

Combină zmeura, zahărul brun, făina și untul pentru a face un crumble .

De asemenea, poți prepara un dressing din acest fruct pentru salata ta preferată.