Efectele extraordinare ale fructelor de pădure. Ce se întâmplă dacă le consumi zilnic

1 fructe padure jpg jpeg

Colorate, moi şi zemoase, acestea ar fi primele trei cuvinte reprezentative pentru delicioasele fructe de pădure. De la căpşune, afine, mure, merişoare până la fragi, măceşe şi zmeură, toate sunt bogate în vitamine, fibre şi antioxidanţi, iar acestea sunt doar câteva dintre motivele care ar trebui să te convingă să le consumi zilnic.

Menţin sănătatea creierului

Potrivit unui studiu publicat în Annals of Neurology, fructele de pădure au efecte benefice asupra sănătăţii creierului. Cercetătorii au monitorizat peste 5.000 de femei, trecute de vârsta de 70 de ani. S-a descoperit că acelea care consumau zilnic câte o cană de fructe de pădure au întârziat, cu doi ani şi jumătate, procesele de îmbătrânire a creierului. Un alt studiu realizat în 2018, publicat în European Journal of Nutrition, arată că femeile şi bărbaţii cu vârste cuprinse între 65 şi 70, care consumau fructe de pădure zilnic aveau o putere de concentrare mai bună şi rezolvau cu mai multă uşurinţă jocuri de memorie.

Te ajută să slăbeşti

Graţie conţinutului bogat de fibre şi al numărului redus de calorii, fructele de pădure pot fi un aliat de nădejdie în dietele de slăbit. O cană cu căpşune conţine aproximativ 53 de calorii, în timp ce o cană cu zmeură conţine 64 de calorii. Specialiştii consideră că afinele au cel mai mare conţinut de fibre solubile dintre toate fructele de pădure. Fibrele solubile sunt esenţiale pentru reglarea tranzitului intestinal şi pentru prevenirea constipaţiei. În plus, cercetătorii au descoperit că afinele nu numai că ajută la menţinerea unei greutăţi optime, dar sunt esenţiale şi în menţinerea sănătăţii cardiace.

Vei fi ferit de infecţiile urinare

Infecţiile urinare sunt destul de comune, mai ales în rândul femeilor. Fructele de pădure precum afinele şi merişoarele pot fi de un real ajutor în prevenirea infecţiilor urinare. Spre exemplu, un studiu a arătat că femeile care au băut suc concentrat făcut din două soiuri diferite de merişoare şi-au redus riscul de a se confrunta cu infecţii urinare recurente cu 20%. Merişoarele sunt bogate în antioxidanţi şi sunt indicate şi ca adjuvant în caz de infecţii urinare.

Îţi vei regla tensiunea arterială

Fructele de pădure sunt de ajutor şi în cazul hipertensiunii, mai ales afinele. Un studiu realizat în 2019 de cercetătorii americani a demonstrat că persoanele care au consumat afine timp de o lună au redus valorile tensiunii crescute. Studiul publicat în The Journals of Gerontology, arată că efectele hipotensive ale afinelor ar putea rezulta datorită conţinutului ridicat de antocieni, compuşii care dau culoarea de violet închis a afinelor şi care ar avea acţiune hipotensivă.

Reduci riscul de dezvoltare a cancerului

Fructele de pădure au un conţinut ridicat de antioxidanţi, flavonoide şi compuşi fitochimici şi, potrivit American Institute for Cancer Research, ar putea reduce riscul de dezvoltare a unor tipuri variate de cancer. Printre acestea, se numără cancerul gastric, de ficat, de prostată, de pancreas şi de plămâni. Mai mult, conform Standard Healthcare, dacă mănânci zilnic fructe de pădure, reduci riscul de a dezvolta diabet şi previ constipaţia, precum şi alte probleme ale tranzitului intestinal. Asociaţia Americană de Diabet consideră fructele de pădure ,,superalimente”, fiindcă nu numai că reduc riscul de dezvoltare a  diabetului, dar, consumate zilnic, asigură aportul de vitamine şi de fibre necesare bunăstării organismului.

Vei avea o inimă sănătoasă şi o vedere bună

Potrivit Johns Hopkins Medicine, toate fructele de pădure sunt benefice pentru sănătatea sistemului cardiovascular, acest lucru datorându-se conţinutului ridicat de antioxidanţi care luptă împotriva degradării celulare. În plus, cercetătorii au descoperit că fructele de pădure reduc nivelul colesterolului rău din sânge.

Pe măsura trecerii timpului, calitatea vederii poate scădea şi pot creşte riscurile de dezvoltare a diferite boli oculare, cum ar fi cataracta. Dar, cercetătorii susţin că fructele de pădure consumate zilnic reduc riscul dezvoltării de boli oculare şi menţin calitatea vederii.

Reduci durerile musculare

Exerciţiile fizice şi mersul pe jos pe distanţe lungi pot da dureri musculare supărătoare. În acest caz, fructele de pădure pot fi de folos! Un studiu publicat în Journal of the International Society of Sports Nutrition, care a avut în vedere 10 sportive care sufereau de dureri musculare a aratat că afinele, consumate regulat, reduc intensitatea şi frecvenţa durerilor musculare.

Vei avea o piele frumoasă şi sănătoasă

Pielea este cel mai mare organ al corpului uman. Aceasta este expusă zilnic la praf şi poluare, mai ales dacă locuieşti la oraş, unde poluarea este mai mare. Fructele de pădure pot fi un aliat de nădejde al frumuseţii tale, nu numai că luptă împotriva efectelor negative cauzate de poluare, dar, consumate zilnic încetinesc îmbătrânirea prematură. În special afinele sunt indicate pentru prevenirea îmbătrânirii premature întrucât stimulează natural producţia de colagen şi au proprietăţi antioxidante.

Citeşte şi: 7 alimente-cheie in lupta contra bolilor

Ştiai că...

...afinele erau folosite şi pe post de vopsea? Coloniştii americani fierbeau afinele în lapte pentru a obţine o vopsea gri. Ulterior, îşi vopseau hainele şi mobilierul cu această vopsea.

...murele şi căpşunile sunt cele mai bogate în fitoestrogeni, dintre toate fructele de pădure? Fitoestrogenii au rol de protecţie împotriva cancerului de sân şi cel cervical.

Anca-Teodora Popa