Roșiile: de ce nu trebuie să renunțăm la ele în niciun anotimp. Cum pot fi consumate ca să ne bucurăm de beneficii
Roșia poate avea numeroase beneficii pentru organismul tău.
Roșiile sunt bogate în vitamine și minerale naturale, inclusiv Vitamina A, K, B1, B3, B5, B6, B7 și vitamina C. De asemenea, conțin fier, potasiu, magneziu, crom, colină, zinc și fosfor. Nutriționistul italian Gianluca Mech dezvăluie motivele pentru care trebuie incluse în dieta noastră de viață.
Bune pentru piele și păr
Nivelul ridicat de poluare ne afectează foarte mult pielea și părul. Însă introducerea roșiilor în alimentația zilnică atenuează din efectele negative. Acestea conțin licopen, substanță regăsită și în multe produse cosmetice. Astfel putem mânca roșii, dar putem totodată să le pasăm și să le folosim drept mască facială. Curăță și împrospătează tenul, iar vitamina A pe care o conțin protejează părul de efectele dăunătoare ale poluării.
Sunt anticancerigene
Licopenul din roșii controlează creșterea celulelor canceroase. În special când vine vorba despre cancerul de prostată, stomac și colorectal. E important de știut că atunci când gătim roșiile, cantitatea de licopen crește. Deci le putem consuma atât crude, cât și gătite, în diverse rețete delicioase.
Contribuie la sănătatea oaselor
Știați că roșiile sunt bogate în vitamina K și calciu? O sută de grame de roșii conține 110 mg de calciu. Astfel, consumul de roșii este recomandat pentru sănătatea oaselor.
Repară daunele provocate de fumat
Se știe că fructul de kiwi ajută la recuperarea organismului atunci când ne lăsăm de fumat. Însă mai puțin cunoscut e faptul că anumite substanțe conținute de roșii protejează organismul de efectele adverse ale fumului de țigară. Atât în cazul fumătorilor activi, cât și în cazul celor pasivi.
Pot reprezenta un antioxidant puternic
Roșiile reprezintă o sursă bogată de vitamina A și vitamina C. Acestea elimină radicalii liberi din organism. Trebuie menționat că roșiile trebuiesc consumate crude, pentru ca organismul să poată absorbi mai ușor vitamina C.
Contribuie la sănătatea inimii
Vitamina A, vitamina B și potasiul pe care le conțin ajută la scăderea nivelului de colesterol și la o mai bună circulație a sângelui. Pe termen lung, consumul de roșii poate preveni apariția bolilor de inimă.
Controlează nivelul de zahăr din sânge
Roșiile conțin un mineral numit crom, care ajută la menținerea în parametri optimi a glicemiei. Din acest motiv, celor care suferă de diabet sau sunt predispuși la această afecțiune le este recomandat să includă roșiile în alimentația lor.
Reglează digestia
Roșiile contribuie la îmbunătățirea sistemului digestiv și a sănătății ficatului. “Sunt bogate în fibre, care ajută la prevenirea constipației. Așadar, dacă se întâmplă să mâncați prea mult sau prea picant, consumați o roșie la finalul mesei”, spune nutriționistul Gianluca Mech.
Ajută sistemul imunitar
Bogat în vitamina C, sucul de roșii este benefic atunci când vine vorba despre întărirea sistemului imunitar. Ne ajută, de asemenea, să scăpăm de stres și să avem energie.
Contribuie la arderea grăsimilor
“Dacă sunteți la dietă, acum este momentul să includeți roșiile în alimentația zilnică. Ele ajută la producerea aminoacidului numit Carnitină. Despre acesta se spune că îmbunătățește capacitatea de ardere a grăsimilor cu peste 30%”, explică nutriționistul Gianluca Mech.