Cum slăbeşti cu dieta Paleo. Exemplu de meniu pe 3 zile

Dieta Paleo (paleolitică) este un regim bazat pe alimentele pe care le consumau și strămoșii noștri preistorici. Studiile au scos la iveală că acest regim te ajută să slăbești şi are şi unele beneficii pentru sănătatea precum scăderea nivelurilor de trigliceride.

image

În dieta Paleo, nu se recomandă consumul de pâine. Foto: Shutterstock

Susținătorii acestei diete afirmă că, pentru a fi sănătoși, este necesar să mâncăm alimente naturale pe care și predecesorii noștri le consumau, adică tot ce se află în natură. Acest plan alimentar este bogat în proteine (în special în pește, carne de vită, ouă, fructe de mare, curcan, pui și porc) și moderat în grăsimi mononesaturate și polinesaturate, substanțe care provin din pește gras, avocado, ulei de măsline, nuci și semințe.

Cura pune accentul pe alegerea fructelor și legumelor cu indice glicemic scăzut, precum: căpșuni, fructe de pădure, cireșe, mere, ciuperci, piersici, nectarine, portocale, coacăze, mandarine, mango, grepfrut, salate, spanac, varză, broccoli, anghinare, fasole verde, măsline, conopidă, sfeclă, vinete, dovlecei, praz, ardei gras, sparanghel, țelină, ceapă, usturoi și ierburi aromatice. În schimb, dieta restricționează alimentele procesate, lactatele, leguminoasele, cerealele, zahărul, băuturile carbogazoase, îndulcitorii artificiali și alimentele bogate în sodiu.

Dieta Paleo este ușor de ținut, deoarece nu este nevoie să îți calculezi caloriile pe care le consumi.

Ce beneficii aduce

Cura aduce o serie de beneficii atât pentru siluetă, cât și pentru starea generală de sănătate.

• Ajută la slăbit - Scăderea în greutate este un efect al dietei Paleo. Cura aduce îmbunătățiri pe termen scurt ale circumferinței taliei, fiind de ajutor pentru pesoanele obeze sau supraponderale.

• Menţine echilibrul glicemiei - Consumul redus de zahăr, carbohidrați și alimente procesate ajută la menținerea sub control a glucozei din sânge, ceea ce previne diabetul și ajută la gestionarea lui.

• Îmbunătățește nivelurile de trigliceride și colesterol din sânge - Cercetările au arătat că persoanele care au ținut cura timp de 4 luni au prezentat îmbunătățiri ale nivelurilor de trigliceride și colesterol, care sunt indicatori în prevenirea bolilor de inimă.

Exemplu de meniu pe 3 zile

Regimul include o varietate de alimente, așa că pe baza alimentelor recomandate și restricționate, îți poți concepe singur preparatele. Dieta include 3 mese principale pe zi și opțional 1/2 gustări. Iată cum ar putea arăta un meniu pe 3 zile:

Luni

Mic dejun: Omletă, o jumătate de avocado și ciuperci

Gustare: Ceai de plante

Prânz: Somon cu mix de legume și salată verde

Cină: Salată romană, morcov, castraveți, nuci și suc de lămâie

Marți

Mic dejun: Smoothie cu lapte de migdale, căpșuni și afine

Gustare: Felii de măr

Prânz: Friptură de vită cu salată verde, roșii și ardei

Cină: Ciuperci la cuptor cu salată de varză sau sfeclă

Miercuri

Mic dejun: 2 ouă fierte, castraveți și roșii

Gustare: Mix de fructe de pădure sau 5-7 nuci

Prânz: Carne de curcan la cuptor cu legume și condimente

Cină: Supă de pui cu legume

Recomandări 

Deoarece în dieta Paleo nu sunt permise lactatele, cei care o urmează trebuie să suplinească lipsa de calciu și vitamina D. De asemenea, este necesar ca persoanele predispuse la osteoporoză sau osteopenie, vârstnicii, precum și persoanele cu risc de boli cronice să ceară acceptul medicului de familie înainte de a o urma.

Vezi şi: Cum a slăbit Răzvan Popescu: „Nu mai aveam răbdare să-i ascult pe nutriționiști”