Iată ce alimente nu ar trebui să încălzești la microunde!

Cuptorul cu microunde este de un real ajutor, dar există anumite alimente pe care nu ar trebui să le pui în cuptorul cu microunde din diferite motive.

Iată o listă făcută de EatWell, pe care ar fi bine să o respecți!

cuptor cu microunde shutterstock 1060457837 jpg

Unele alimente se supraîncălzesc la microunde, altele pot provoca explozii în bucătărie.  Foto: Shutterstock. 

Strugurii

 „O reacție uimitoare are loc atunci când strugurii sunt gătiți cu microunde. Acest lucru se întâmplă în mod specific atunci când strugurii sunt înjumătățiți, dar încă atașați de piele”, spune Gabrielle McGrath, pentru EatWell. „Este creată plasmă, care arată ca o mini flacără. Oamenii de știință și-au dat seama recent de ce se întâmplă acest lucru și are legătură cu faptul că, din păcate, cuptoarele cu microunde nu gătesc alimentele în mod uniform", spune ea.

În cazul strugurilor se creează creează astfel de mici „flăcări”, care arată spectaculos, dar și puțin periculos în bucătăria de acasă.

Ouă crude întregi

„S-a demonstrat că ouăle întregi crude explodează atunci când sunt puse la microunde”, spune Gabrielle McGrath.

 „Acest lucru se poate ântâmpla și după ce le scoateți din cuptor, sau chiar și după ce mușcați din ou și este periculos fiind fierbinte, dar și pentru că produce probleme și cu auzul dacă explodează în gură. Așadar, ouăle fierte sau prăjite, doar pe aragaz!

Carne procesată

Atunci când este expusă la radiații cu microunde, carnea procesată formează produse de oxidare a colesterolului (COP), care  s-au dovedit a fi mai dăunătoare decât colesterolul obișnuit singur și mai probabil să conducă la dezvoltarea aterosclerozei (acumularea de plăci care duc la întărirea arterelor) și a arterelor coronare. Deci, încălzind carnea procesată în cuptorul cu microunde, îți pui în pericol sănătatea inimii. Cel mai bine este să eviți să faci acest lucru, pentru a fi precaut!

Morcovi

„Vor produce un arc de scântei în interiorul cuptorului cu microunde din cauza reacției microundelor la întâlnirea cu materiale metalice. Morcovii pot conține minerale din sol care pot provoca această scânteie", spune Gabrielle McGrath.

Și același lucru este valabil și în cazul în care încălzești un hot-dog! „În cazul hot-dog-ului, arcul poate apărea din cauza amestecului neuniform de săruri și aditivi. Dacă se întâmplă acest lucru, oprește imediat cuptorul cu microunde pentru a opri scânteile”, spune ea.

Carne crudă

„Nu este neapărat contraindicate complet gătirea cărnii crude la microunde, dar este nevoei de precauție. Microundele pot găti alimentele mai puțin uniform decât cuptoarele convenționale. Dacă alegi să gătești carne crudă într-un cuptor cu microunde, utilizează un termometru alimentar în mai multe părți ale cărnii pentru a asigura o gătire uniformă. „În special pentru pui, asigurați-vă că temperatura internă este de cel puțin 165 de grade, în caz contrar, există un risc crescut de expunere la bacterii sau patogeni”, spune Gabrielle McGrath.

Apă plată

„Nu este o regulă fermă, dar trebuie să fii foarte atent când fierbi apa la microunde, deoarece poate ajunge rapid să fie „supraîncălzită”, spune ea. „Aceasta înseamnă că temperatura apei crește peste punctul de fierbere al apei și mișcarea (cum ar fi mutarea și scoaterea paharului din cuptorul cu microunde) poate provoca o explozie de apă fierbinte, ceea ce poate duce la arsuri și răni grave.

Sosuri

La fel ca și în cazul apei, punctele fierbinți în care lichidul se supraîncîlzește se pot forma și pot rămâne sub suprafața sosurilor gătite cu microunde, care, atunci când sunt mișcate, pot provoca eruții fierbinți. „În schimb, alegți să încălziți sosurile pe aragaz, unde le puteți amesteca pentru a evita crearea de puncte fierbinți, vă scutește de bătăile de cap cauzate de un dezastru în bucătărie”, a adăugat Gabrielle McGrat