Ţi-a scăzut tensiunea? Iată ce alimente să mănânci!

image

Hipotensiunea, adică scăderea valorilor tensiunii arteriale, poate fi ameliorată prin alimentaţie.

Hipotensiunea se referă la tensiunea arterială prea scăzută, adică sub 90 mmHg/60 mmHg. După cum explică prof. Stéphane Schneider, vicepreședinte al Societăţii Francofone de Nutriţie Clinică şi Metabolism, nu este o condiţie fatală, dar este adesea semnul unei patologii existente. Este considerată mai puțin îngrijorătoare decât hipertensiunea arterială, dar, cu toate acestea, nu trebuie neglijată, informează santemagazine.fr.

Persoanele cu tensiunea scăzută se confruntă cu ameţeli, dureri de cap, vedere încețoșată, o senzație de slăbiciune și stare de rău, greață sau chiar pierderea cunoştinţei.

Vezi şi: Cardiolog: Cum te afectează hipotensiunea?

Alimentele sărate cresc tensiunea

Alimentaţia şi hidratarea joacă un rol important în reglarea tensiunii arteriale. În vreme ce hipertensivii sunt sfătuiţi să evite sarea, cei cu tensiunea arterială scăzută ar trebui să consume produse sărate. Sodiul, elementul de bază din sare, favorizează retenția de apă, care poate crește tensiunea arterială.

Aşadar, adăugarea unei cantități rezonabile de sare în dietă crește tensiunea arterială, explică prof. Schneider. Specialistul precizează: „ideal este să nu te grăbeşti spre alimente grase, sărate și procesate precum chipsurile sau biscuiții ca aperitiv. Preferă să adaugi sare în feluri de mâncare sau sau consumă alimentele bogate în sare în mod natural, precum brânza, măslinele, murăturile etc.”

Şi carbohidraţii sunt recomandaţi

Alimentele bogate în carbohidrați pot ajuta la creșterea tensiunii arteriale prin stimularea eliberării insulinei, care determină retenția de sodiu și apă în organism.

Optează pentru surse de carbohidrați complecși precum: cereale integrale, cartofi, cartofi dulci și leguminoase. Evitați carbohidrații simpli, cum ar fi zahărul rafinat, care pot provoca fluctuații rapide ale zahărului din sânge și pot agrava simptomele hipotensiunii.

Cafeaua este indicată hipotensivilor

Cofeina prezentă în cafea, ceai și unele băuturi energizante poate crește temporar tensiunea arterială prin stimularea sistemului nervos. Dacă aveți tendința de a avea tensiune arterială scăzută, o ceașcă de cafea dimineața vă poate ajuta să vă simțiți mai alert și va crește ușor tensiunea arterială. Cu toate acestea, este esențial să nu exagerați, deoarece consumul excesiv de cofeină poate duce la efecte secundare precum anxietatea și insomnia.

Cele mai bune gustări în caz de scădere bruscă a tensiunii

Sunt indicate gustările sănătoase, echilibrate, care ajută la menţinerea unui nivel stabil al zahărului din sânge, cum ar fi nucile, semințele, fructele proaspete și produse lactate cu conținut scăzut de grăsimi (iaurt, mozzarella).