Dacă mănânci banane în fiecare zi, asta se întâmplă cu tensiunea arterială!

Inima ta bate de aproximativ 100.000 de ori pe zi. Anumiți factori cum ar fi fumatul, consumul de prea mult alcool sau cofeină, lipsa somnului și sedentarismul obligă inima să bată puțin mai tare.

Iar alimentele nesănătoase pot crește tensiunea arterială, multe dintre aceste alimente nesănătoase fiind bogate în sodiu.

Sodiul crește tensiunea arterială reținând mai mult lichid în organism, ceea ce face ca un volum mai mare de sânge să circule prin artere și vene.

Potrivit U.S. Food & Drug Administration, majoritatea americanilor consumă 3.400 de miligrame de sodiu pe zi, dar este recomandat nivelul de sodiu sub 2.300 de miligrame, adica doar o singură linguriță de sare.

Potasiul funcționează împreună cu sodiul pentru a menține nivelul lichidelor în echilibru și ajută la reducerea tensiunii arteriale. Majoritatea oamenilor nu primesc din alimente cantitatea recomandată de potasiu pe zi. Femeile au nevoie de 2.600 de miligrame pe zi, bărbații au nevoie de 3.400. O sursă bună de potasiu pentru a scădea tensiunea arterială? Bananele!

Potasiul din banane scade tensiunea arterială

În timp ce persoanele cu dietă cu conținut scăzut de carbohidrați și keto ar putea evita bananele, deoarece are 113 de calorii și 26 de grame de carbohidrați, e bine să știi că o banană oferă 375 de miligrame de potasiu. Aceasta este mai mult de 10% din cantitatea recomandată de potasiu pentru bărbați și aproape 15% din cea recomandată pentru femei.

Deși cercetările nu s-au concentrat asupra efectului direct al bananelor asupra tensiunii arteriale, studiile au investigat modul în care potasiul poate reduce tensiunea arterială.

O revizuire Aunor stududii publicată în 2020 în Journal of the American Heart Association a analizat 32 de studii clinice care au folosit suplimente de potasiu pentru a scădea tensiunea arterială. Consumul de cel puțin 1.173 de miligrame de potasiu a scăzut tensiunea arterială a oamenilor, în special în rândul persoanelor cu hipertensiune arterială sau ale căror diete erau bogate în sodiu. Adică aproximativ trei banana au avut acest efect.

Cate banane ar trebui sa mananci zilnic  Sursa foto shutterstock 153644090 jpg

Potasiul din banane paote regla tensiunea. Sursa Foto: Shuttherstock

Atenție, combinate cu multe medicamente pentru tensiunea arterială se poate provoca o acumulare excesivă de potasiu în organism. A avea prea mult potasiu în sânge poate duce la complicații de sănătate, inclusiv aritmie, palpitații ale inimii, slăbiciune musculară, modificări ale dispoziției, stomac deranjat, vărsături, diaree și amorțeală sau furnicături la nivelul extremităților.

În loc să te bazezi pe suplimente de potasiu pentru a scădea tensiunea arterială, poți obține mult potasiu prin alimente precum banane, dovleac ghindă, nuci, linte și iaurt.

De asemenea, trebuie să știi că, dacă consumi mai mult sodiu decât potasiu, vei avea un risc mai mare de boli cardiovasculare. National Institutes of Health sugerează un raport de 2 la 1 dintre potasiu și sodiu pentru a reduce riscul de boli cardiovasculare.

Poți face acest lucru uitându-te la nivelurile de sodiu ale alimentelor pe care le consumi în prezent și reducându-le din dietă. În cele din urmă, papilele tale gustative se vor obișnui cu mai puțin sodiu.

Planul alimentar DASH încurajează alimentele bogate în potasiu, cum ar fi bananele, reducând în același timp sodiul, carnea grasă, lactatele bogate în grăsimi și dulciurile pentru a reduce tensiunea arterială și colesterolul.

Sursa: Health Digest