Sfaturi de urmat la mesele festive. Ce să faci pentru a preveni indigestia

image

Sărbătorile de iarnă vin cu multe provocări culinare. Pentru a evita disconfortul digestiv, lipsa de energie și apariția kilogramelor în plus, ajustează mărimea porților, bea apă și fă mișcare!

Trecerea bruscă de la post la alimentația „de dulce” poate avea consecințe negative asupra sănătății și stării de spirit, în special pentru cei sensibili. Alimentele bogate în grăsimi, cum ar fi carnea de porc, prăjelile, maioneza și sosurile grase îngreunează digestia, provoacă apariţia constipației și a disconfortului, iar cele bogate în zahăr, precum cozonacul și prăjiturile, favorizează fluctuațiile bruște ale nivelului de zahăr din sânge și duc la scăderea nivelului de energie. Adesea, efectele derivă din cantitatea consumată, combinațiile și alegerile alimentare nepotrivite, precum și din lipsa de hidratare și mișcare. Așadar, pentru a facilita digestia mâncării, înainte de Sărbători fă o planificare a mesei și respectă sfaturile practice de nutriție!

Porții mici

La masa de Crăciun este bine să mănânci cel mult 2 feluri de mâncare, în porții mici.

Începe cu felurile principale și umple farfuria jumătate cu salată, jumătate cu carne sau pește. Legumele ajută digestia, iar proteinele din carne și leguminoase conferă sațietate. Salata boeuf este considerată un fel principal, deoarece are în compoziție maioneză și cartofi, așadar limitează-te la 2 linguri și elimină sursele de carbohidrați la masa respectivă, precum pâine, orez și mămăligă!

Din categoria aperitivelor, răcitura este cea mai bună opțiune, mai ales dacă este făcută din curcan. Are puține calorii și este bogată în colagen, o proteină esențială pentru sănătatea articulațiilor, pielii și părului. Desertul se consumă între mese, în cantități limitate, de 3-4 lingurițe de tort sau 1 felie de cozonac.

Vezi și: Ceaiuri pe care să le ai în casă de Crăciun. Te salvează după mesele bogate

3 mese principale

Mesele regulate ajută la menținerea nivelului de zahăr din sânge stabil. Dacă sari peste micul dejun sau prânz pentru că urmează o cină copioasă nivelul zahărului în sânge va fi dereglat, ceea ce se traduce prin oboseală, lipsă de energie și schimbări de dispoziție. Mai mult, te vei simți flămând și vei deveni predispus la consumul excesiv de alimente la masa următoare. Acest lucru duce la creștere în greutate, balonare și disconfort gastric.

Hidratare corespunzătoare

Organismul are nevoie de apă, pentru ca sistemul digestiv, ficatul și rinichii să funcționeze optim. Începe ziua, pe stomacul gol, cu un pahar cu apă călduță și suc de lămâie, urmat de o pauză de cel puțin 30 de minute înainte de micul dejun.

După prima masă, bea o ceașcă cu cafea, deoarece stimulează digestia. Pe tot parcursul zilei, consumă cel puțin 8 pahare cu apă și limitează consumul de alcool! Pe lângă conținutul caloric mare (7kcal/gram), băuturile alcoolice stimulează pofta de mâncare, favorizează transformarea caloriilor în grăsimi, deshidratează și provocă disconfort gastric. Mai ales în această perioadă, evită băuturile zaharoase, cum ar fi sucurile îndulcite, băuturile carbogazoase și fresh-urile, deoarece pot conduce la deshidratare, la fluctuații ale glicemiei și la apariția kilogramelor în plus!

Mișcare

Prin practicarea exercițiilor fizice, poți ajuta la menținerea echilibrului în dietă și la prevenirea disconfortului provocat de mâncarea bogată în calorii. Chiar și 30 de minute de mișcare ușoară, cum ar fi o plimbare în parc sau mersul pe bicicletă, oferă o doză de energie și vitalitate, îmbunătățesc digestia, combat stresul și încurajează un comportament alimentar mai sănătos.  

@Shutterstock