Cum să te bucuri de sărbătorile de iarnă fără probleme digestive?

Sărbătorile de iarnă vin, pe lângă bucuria cadourilor și a petrecerilor de trecere în noul an, cu numeroase tentații culinare. Cârnații afumați, caltaboșii, slăninuța, piftia, friptura de porc și sarmalele sunt câteva dintre preparatele tradiționale nelipsite de pe mesele românilor în această perioadă, toate fiind asezonate cu un vin bun sau cu o tărie tradițională.

image

Atenție, însă! Medicii nutriționiști trag un semnal de alarmă și reamintesc că excesele alimentare, combinarea greșită a unor alimente și mesele luate la ore nepotrivite pot provoca neplăceri. Indigestia, gastroenteritele, colecistitele (așa-numitele „crize de fiere”) și pancreatitele acute sunt câteva dintre urgențele digestive care îți pot strica bucuria sărbătorilor și care te pot trimite la urgență.

Pentru a evita aceste probleme, medicii nutriționiști recomandă consumul cu moderație al preparatelor tradiționale și mișcare după fiecare masă, cel puțin 30 de minute, ca parte a unui stil de viață sănătos. Prin urmare, poți gusta din toate preparatele, dar în cantități mici și fără a combina într-un mod neadecvat toate aceste alimente. Desigur, poți să bei și un pahar de vin sau de tărie la masă, dar nu mai mult de atât.

Ca să nu ajungi la urgențe, pe masa de sărbători, alături de mâncarea tradițională, ar fi bine să se regăsească și salatele de crudități. Acestea sunt bogate în fibre vegetale, care dau o senzație de sațietate, astfel încât vei simți nevoia să mănânci mai puțin. Același efect îl vei obține și dacă alegi să consumi supe sau ciorbe de zarzavat înainte de masă sau dacă bei un pahar de apă. De asemenea, dulciurile tradiționale pot fi înlocuite cu un fruct.

Toate aceste reguli de care ar trebui să ții cont pe tot parcursul anului, nu doar de sărbători, alături de efortul fizic, mențin sănătatea organismului și ajută la prevenirea apariției unor afecțiuni, cum sunt bolile hepatice, diabetul zaharat sau hipertensiunea arterială.

La Spitalul Clinic SANADOR, problemele digestive acute sunt tratate cu maximă responsabilitate de o echipă medicală foarte bine pregătită și cu o bogată experiență, în Compartimentul de Primiri Urgențe. De asemenea, în Departamentul de Gastroenterologie, pacienții au acces la o gamă variată de investigații specifice și la tratamente prin tehnologie de ultimă generație. Diagnosticarea și tratarea afecțiunilor hepatice și pancreatice se realizează la cel mai înalt nivel în Centrul Integrat de Excelență în Boli Hepatice, datorită medicilor cu stagii de pregătire în centre de referință internaționale și echipamentelor medicale de top.