Gáspár György: Cum transformăm conflictul în conectare de Sărbători

Gáspár György jpg

Cu toate că dorim ca Sărbătorile să însemne armonie şi înţelegere, nu de puţine ori, cu astfel de ocazii apar tensiuni. Celebrul psiholog Gáspár György ne oferă câteva explicaţii şi soluţii legate de acest aspect.

"Contrar credinței că Sărbătorile sunt doar despre armonie, pace și bunătate... realitatea ne dezvăluie și prezența unor momente tensionate sau chiar conflictuale. Asta nu înseamnă că nu avem parte de „Sărbători fericite”, înseamnă că avem nevoie să ne exersăm inteligența relațională, într-o lume imperfectă.

1. Fiecare conflict ascunde (și) oportunitatea pentru o mai profundă înțelegere a propriei persoane, a celuilalt și a conexiunii dintre noi.

2. Unul dintre marile mituri relaționale (care ne apasă și de Sărbători) este că dacă nu ne certăm deloc înseamnă că avem relații bune.

3. Relațiile solicită muncă din partea noastră și ne invită la creștere, chiar și de Sărbători.

4. Conflictele sunt de cel puțin două feluri: probleme care se rezolvă (situaționale) și probleme repetitive (diferențe fundamentale).

5. Sărbătorile reprezintă un context în care putem să exersăm „mentalitatea de echipă”, chiar și în ceea ce privește conflictele repetitive.

6. Această mentalitate presupune să înlocuim critica, judecarea celuilalt sau defensiva cu recunoașterea faptului că suntem în aceeași casă, suntem diferiți și dialogul facilitează conectarea.

7. Când vine vorba despre ciocnirile psihologice de Sărbători, nu contează atât de mult motivul conflictului, pe cât contează disponibilitatea de a repara și de a mergem mai departe (împreună).

8. Repararea presupune implicarea în interacțiuni pozitive: exprimarea unor scuze, un zâmbet, oglindirea perspectivei celuilalt, validarea punctului diferit de vedere, asumarea responsabilității pentru contribuția personală, evidențierea a ceea ce celălalt a făcut bine etc.