Legătura dintre Vitamina D și magneziu. Semnalul de alarmă tras de medicul Mihaela Bilic
Ai un deficit de vitamina D, iar specialiștii te-au sfătuit să o incluzi în regimul tău de viață? Toate bune, dar dacă nu o asociezi cu magneziu, nu ai făcut nimic, pentru că va fi incomplet utilizată, cel puțin asta spune medicul Mihaela Bilic.
„Vitamina D nu funcționează fără magneziu.
Mai mult de jumătate din populația globului are un deficit de vit. D. Până acum se știa că o alimentație săracă în vit. D și expunerea insuficientă la razele soarelui provoacă această carență. Studiile recente au scos la iveală un alt aspect: vitamina D nu este folosită optim dacă nivelul de magneziu este scăzut.
Degeaba luăm suplimente, riscăm ca vitamina. D să fie stocată în organism în loc să fie folosită eficient. Aportul optim de magneziu este de 420mg/zi pentru bărbați și 320mg/zi pentru femei. Din păcate, alimentația modernă nu acoperă nici jumătate din doza recomandată, prin urmare puțina vitamină D care circulă în sânge va fi incomplet utilizată fără magneziu.
Carența de magneziu este un dezechilibru nutrițional recent și are cauze multiple”, spune Mihaela Bilic.
În opinia medicului, alimentația joacă un rol esențial, dar și stresul.
Stresul cronic și somnul insuficient, de proastă calitate, cresc nevoile de magneziu. Stilul de viață alert și dezechilibrat afectează sistemul nervos și epuizează rapid rezerva de micronutrienți. La asta se adaugă consumul de alcool care perturbă echilibrul acido bazic și favorizează pierderea urinară de magneziu. Bolile cronice precum diabetul și sindromul X metabolic, hipertensiunea și nivelul crescut de colesterol sunt consumatoare de magneziu. Iar tratamentele medicamentoase cu antibiotice, diuretice și antiacide au ca efect secundar o eliminare masivă de magneziu”.
Rolul magneziului în organism este esențial. De aceea, este esențial să avem în dietă semințe și legume care îl conțin.
„Merită o să tragem un semnal de alarmă pentru magneziu, un mineral indispensabil funcționării optime a organismului. Este implicat în peste 300 de mecanisme responsabile de metabolism și este esențial pentru activarea vitaminei D. Fără magneziu sistemul nervos își pierde echilibrul, oasele și dinții își pierd rezistența și mușchii nu pot funcționa. Contracția musculară este dependentă de magneziu, iar activitatea inimii și presiunea arterială sunt influențate de nivelul lui în sînge.
Corpul uman nu este capabil să sintetizeze magneziul, deci trebuie adus din alimentație. Care sunt cele mai bune surse? Pe primul loc avem semințele și oleaginoase: semințe de dovleac, migdale, caju semințe de pin, alune. Urmează apoi leguminoase: fasole boabe, soia, linte, năut și quinoa. Dintre legume merită lăudat spanacul, iar la sectorul fructe banana e campioană. Cat despre suplimente, alegeți sărurile organice de magneziu, în doze cuprinse între 100 și 250 mg/zi”, mai spune Bilic.