Acneea nu trebuie să scadă stima de sine a adolescentului. Sfaturi pentru părinţi
Un procent foarte mare de adolescenţi, aproximativ 80%, sunt afectaţi de acnee. Indiferent dacă manifestările acneeice sunt blânde sau severe, există impact asupra vieţii sociale şi asupra stimei de sine.
Asociem acneea cu vârsta pubertăţii şi adolescenţei, cu schimbările hormonale care determină aspectul neîngrijit, cu părul gras, punctele negre şi personalitate dificilă, o etapă în care imaginea de sine şi imaginea corpului sunt adesea criticate şi văzute într-o lumină nefavorabilă.
Acneea este o afecţiune dermatologică manifestată prin apariţia unor leziuni numite popular coşuri, pe faţă şi în partea superioară a pieptului şi a spatelui. Acneea este mai mult sau mai puţin severă în funcţie de amploarea şi tipul de leziuni pe care le provoacă.
Chiar dacă această afecţiune dermatologică este specifică adolescenţilor şi majoritatea se lupă cu ea, tinerii trebuie ajutaţi să o controleze, pentru că efectul pe termen lung este puternic şi se referă atât la urmele pe care leziunile le pot lăsa pe piele, cât şi la efectul asupra stimei de sine.
Problema nu trebuie minimalizată
Acneea se vede şi mulţi dintre adolescenţi încearcă să o ascundă. Fetele recurg la machiaj care să acopere leziunile, iar acest lucru agravează de multe ori problema. Fiind inestetică, cei afectaţi pun în practică tot felul de strategii, mulţi dintre ei evită să socializeze, să mai iasă cu prietenii atunci când leziunile sunt prea multe şi prea vizibile. Iar dacă încearcă să discute cu adulţii pentru a primi sfaturi sau ajutor, se întâmplă adesea ca abordarea noastră să fie: „nu-ţi mai face griji, îţi trece, şi au am avut la vârsta ta“, sau „acorzi prea mare importanţă, se vindecă de la sine“. Rezultatul este că adolescentul cu acnee ajunge să se simtă neputincios şi chiar vinovat că are această problemă de care nu reuşeste să scape şi care îi afectează viaţa.
Este nevoie de tratament corect
Este important să-i arăţi că-l înţelegi şi să-l susţii să găsească soluţii. Un prim pas este programarea la dermatolog. Acneea severă necesită tratament sistematic, dar trebuie evaluate şi consecinţele psihologice şi sociale pe care le provoacă această afecţiune. Ar trebui să fiţi atenţi şi să observaţi dacă se asociază cu scăderea rezultatelor şcolare, izolarea socială, oprirea activităţilor distractive.
Adolescentul care suferă de acnee va avea nevoie, nu doar de susţinerea ta pentru urmarea tratamentului, însemnând vizitele la dermatolog , achiziţionarea medicamentelor şi a dermatocosmeticelor necesare, uneori poate fi nevoie si de suport psihologic din partea unui consilier, pentru că tratamentul poate fi de durată şi efectele pozitive se văd lent, de aceea, s-ar putea simţi descurajat.
Ajută-l cu schimbări în dietă
Modificările în dietă pot influenţa şi scădea severitatea acneei, dar nu este întotdeauna suficient. Consumul de zahăr, în general, este pus în strânsă legătură cu întreţinerea acneei. Nocive pentru tenul cu acnee sunt grăsimile hidrogenate, care se găsesc în dulciurile din comerţ, precum prăjiturile, fursecurile, popcornul, produsele de patiserie, margarinele, maionezele, sarăţelele, gogoşile, chipsurile, cartofii prajiţi. Laptele ar trebui înlocuit cu chefir sau iaurt, iar brânzeturile şi caşcavalul pot fi evitate. Nici ciocolata şi cafeaua nu ar trebui să facă parte din dieta unui adolescent cu acnee.
Utile sunt fructele de mare, bogate în zinc şi verdeţurile care conţin cantităţi mari din vitaminele A şi C.