Ce cantitate de alcool te expune riscului de a face boala Alzheimer

Obi┼čnuie┼čti s─â consumi alcool frecvent? Este bine s─â ┼čtii c─â aceast─â b─âutur─â nu afecteaz─â doar ficatul, ci ┼či creierul, iar pe termen lung poate duce la apari┼úia bolii Alzheimer.

image

Foto: Shutterstock

Consmul de alcool este asociat cu numeroase probleme de s─ân─âtate prcum cancerul ┼či bolile cardiovasculare. Totodat─â, cei care consum─â alcool frecvent se expun unei probabilit─â┼úi mai mari de a fi diagnostica┼úi cu boala Alzheimer.

Mai exact, acest risc este mai mare la cei care consumă 7 unităţi de alcool pe săptămână (echivalentul a 4 cutii de bere de 33 ml sau aproximativ 4 pahare de vin) ori mai mult, se arată într-un studiu publicat în Plos Medicine. La această concluzie au ajuns cercetătorii de la Universitatea Oxford din Marea Britanie, după ce au scanat creierul a 20.965 de persoane cu vârsta medie de 55 de ani.

Dep─â┼čirea acestei cantit─â┼úi de alcool duce la acumularea anormal─â de fier ├«n anumite zone ale creierului implicate ├«n controlul mi┼čc─ârilor ┼či ├«n anumite abilit─â┼úi de g├óndire ┼či ├«nv─â┼úare, aceste modific─âri fiind asociate cu apari┼úia bolii Alzheimer.

Cite┼čte ┼či:┬áCe se ├«nt├ómpl─â dac─â renun┼úi la alcool o lun─â

Alcoolul favorizeaz─â pierderile de memorie

Consumul de alcool duce la ├«ncetinirea activit─â╚Ťii cerebrale, iar pe termen lung induce confuzia, probleme de comportament ╚Öi pierderi de memorie. Afectarea cerebral─â se produce prin mai multe mecanisme. ├Än primul r├ónd, ac╚Ťioneaz─â asupra celulelor, lucru care influen╚Ťeaz─â schimburile dintre ele ╚Öi neuroni. De asemenea, perturb─â neurotransmi╚Ť─âtorii, al c─âror rol este de a transmite impulsurile nervoase. La acestea se adaug─â ╚Öi faptul c─â marii b─âutori au adesea ╚Öi caren╚Ťe nutri╚Ťionale, priv├ónd celulele cerebrale de vitaminele necesare (B1 ╚Öi B6) pentru a func╚Ťiona corect. Abuzul de alcool poate cauza moartea celulelor cerebrale ╚Öi atrofia progresiv─â a creierului.

La alcoolici, pot ap─ârea ┼či unele tulbur─âri psihice induse de consumul de alcool. Printre acestea, psihoza Korskov (manifestat─â prin tulbur─âri de dispozi┼úie, amnezie), encefalopatie Wernicke-Gayet (cu simptome precum insomnii, confuzii) ┼či demen┼úe alcoolice, ├«nt├ólnite mai ales ├«n faza final─â a alcoolismului cronic.

Excesul de alcool este nefast ╚Öi pentru sistemul nervos periferic. Sc─âderea func╚Ťionalit─â╚Ťii nervilor duce la instalarea polineuropatiei alcoolice, manifestat─â prin sl─âbiciune muscular─â, crampe dureroase, impoten╚Ť─â ╚Öi dificultate a mersului.

Vezi ┼či:┬áAlimentele ╚Öi b─âuturile pe care trebuie s─â le evi╚Ťi atunci c├ónd iei anumite medicamente