Iată de ce este sănătos să mănânci căpșuni cât mai des!

Parfumate și nutritive, căpșunile sunt printre cele mai populare fructe din lume. Grație bogăției de substanțe nutritive pe care le conțin, căpșunile este bine să fie incluse mai des în dietă!

image

Beneficiile nutriționale ale căpșunilor

O porție de 80 grame de căpșuni conțin:

26 calorii

0.6 g proteine

6 g carbohidrați

1.6 g fibre

136 mg potasiu

49 mcg folat (vitamina B9)

46 mg vitamina C

1. Susțin sănătatea inimii

Căpșunile sunt bogate în pigmenți care au un efect protector; se crede că acești antocieni au o serie de beneficii potențiale pentru sănătate, inclusiv prevenirea afecțiunilor inflamatorii și a bolilor de inimă. Studiile par să coreleze consumul regulat de fructe de pădure cu mai puține decese legate de bolile de inimă, informează bbcgoodfood.com. Cercetările realizate la Universitatea „Harvard” confirmă faptul că aceste fructe pot preveni bolile cardiovasculare.

2. Pot regla glicemia

Căpşunile au o cantitate foarte mică de fructoză (zahărul din fructe), mai exact de 5%. Această cantitate mică de zahăr se eliberează lent în sânge şi nu duce la o creştere semnificativă a glicemiei. Totodată, căpşunile sunt incluse în categoria alimentelor cu indice glicemic scăzut, find recomandate şi celor care suferă de diabet zaharat. Unele studii au arătat că o singură ceaşcă de căpşuni reglează nivelul glucozei din sânge, astfel că zahărul consumat la o masă la care se mănâncă şi căpşuni va duce la o creştere mai mică a glicemiei decât în absenţa acestor fructe.

3. Pot oferi protecţie contra cancerului

Unele cercetări sugerează că un consum frecvent de căpșunile poate avea efect protector contra anumitor tipuri de cancer. Se crede că acest efect se datorează unei combinații de polifenoli, inclusiv acid elagic și elagitanina, care par să anihileze celulele canceroase, după cum s-a observat în studiile efectuate pe cobai. Sunt totuşi necesare mai multe studii pe oameni pentru a stabili acest efect protector. Dar acest lucru nu te împiedică să consumi frecvent căpşuni.

4. Ideale dacă vrei să slăbeşti

Pe lângă faptul că delicioase, căpşunile sunt sărace în calorii, ceea ce le transformă în fructe ideale pentru a fi consumate inclusiv atunci când eşti la cură de slăbire sau pur şi simplu când vrei să slăbeşti, fără a ţine o dietă anume. Primăvara se pot face cure de câte 1-1,5 kg pe zi, timp de 7-14 zile.

Citeşte şi: Căpşunile te ajută să slăbeşti

5. Antiinflamator natural

Vitamina C şi polifenolii din compoziţia căpşunilor au acţiune antiinflamatoare şi antioxidantă. Unul dintre polifenoli este antocianina, pigmentul care conferă fructului culoarea roşie. Graţie polifenolilor, consumul a cel puţin 3 porţii de căpşuni săptămânal reduce inflamaţia cronică, fiind indicat persoanelor care suferă de boli precum artrita, astmul, dar şi ateroscleroza, boală a vaselor de sânge care se asociază cu inflamaţie.