Ayranul, băutura preferată a turcilor. Ce conţine şi cum se prepară acasă

La fel ca şi ceaiul şi cafeaua, ayranul este o băutură pe care turcii o adoră. Băutură tradiţională turcească, ayranul este un produs popular nu numai în această ţară, ci şi la noi, fiind servită, de exemplu, în shaormerii. Acest produs lactat are o vechime considerabilă şi a fost creat de nomazii turci care petreceau mult timp prin pieţe şi care doreau un produs care să le ţină atât de sete, dar care să fie şi hrănitor.

image

Ce beneficii are

Amestec de iaurt, apă şi sare, ayranul conţine bacterii bune, necesare pentru funcţionarea corectă a sistemului digestiv. Această băutură este şi sursă de magneziu, calciu, zinc, potasiu, sulf, vitamine (A, B, D).

Consumul de ayran este potrivit oricând, dar mai ales când ai depus efort şi nu te-ai hidratat corespunzător şi nu ai mâncat, pentru că ajută la refacerea rezervelor electrolitice ale organismului.

Ayranul este potrivit pentru toată lumea, inclusiv pentru copii şi gravide. În cazul celor cu hipertensiune sau al celor care au nevoie de o dietă hiposodată, este nevoie de atenţie la consumul de sare pe care ayranul îl conţine. Această băutură este potrivită şi pentru cei cu constipaţie, pentru că ajută la normalizarea tranzitului intestinal.

Ayranul poate fi inclus şi în curele de slăbire. De exemplu, un pahar cu 200 ml de ayran poate fi o masă în sine sau o gustare.

De altfel, într-o alimentaţie echilibrată, se poate consuma zilnic o cantitate de 200 ml de ayran.

Vezi şi: Consumă aceste băuturi dacă vrei să slăbeşti!

Cum îl prepari acasă

Nu trebuie să mergi la restaurant pentru a bea ayran; îl poţi prepara şi tu uşor acasă.

INGREDIENTE

- iaurt simplu (poate fi şi grecesc) - 500 g

- apă plată - 500 ml

- sare, în funcţie de preferinţe

PREPARARE

Pune iaurtul şi apa într-un blender şi amestecă. Adaugi sarea, în funcţie de gustul pe care îl doreşti, după care mai amesteci puţin. Opţional, poţi pune şi frunze de mentă, pe care le adaugi, de asemenea, în blender atunci când pui sarea. Ingredientele pot fi amestecate şi cu ajutorul unui tel, dacă nu ai la dispoziţie un blender.

Consumi pe loc sau îl păstrezi la frigider. Dacă îl serveşti pe loc, poţi adăuga şi cuburi de gheaţă, în funcţie de preferinţe.