Iată cine nu ar trebui să ţină post! Sfatul medicului

În afara semnificaţiilor religioase, postul are şi numeroase beneficii asupra sănătăţii. Anumite persoane nu ar trebui însă să postească, iar dr. Doru Negru, medic primar diabet, boli nutriţie şi metabolice, ne spune cui îi este contraindicat postul.

image

Postul presupune respectarea unei diete vegetariene, un regim bazat pe consum de legume, fructe, cereale şi seminţe şi pe excluderea de alimente de origine animală sau „de dulce” - carne, lactate, ouă. Pentru ca postul să aducă beneficii pentru sănătate este important să se respecte aceleaşi reguli ale nutriţiei corecte: echilibru şi diversitate.

Cine nu ar trebui să postească

Potrivit dr. Doru Negru, medic primar diabet, boli nutriţie şi metabolice, postul este contraindicat acestor persoane - „Copiii în perioada de creştere, gravidele, mai ales în a doua parte a sarcinii, mamele care alăptează, bolnavii cu afecţiuni consumptive (neoplazii, TBC, boli infecţioase), bolnavii cu anemie cronică sau acută, imunodeprimaţii, convalescenţiietc., la care necesarul de proteine pentru creştere şi dezvoltare, pentru menţinerea sistemului imunitar sau înlocuirea ţesuturilor/hematiilor este crescut. De asemenea, în cazul anemiilor, creşterea fierului din sânge (hemoglobina) presupune o absorbţie crescută a fierului din intestin. Dar de absorbit se absoarbe doar fierul bivalent (feros) pe care îl găsim în carne şi gălbenuş de ou, fierul vegetal (din spanac, să zicem), chiar dacă e în cantitate mare, fiind fier trivalent nu se poate absorbi, ci se elimină”.

Vezi şi: Aceste boli pot modifica mirosul corpului. Ştiai?

Ce precauţii sunt necesare în cazul persoanele cu diabet?

„Unii pacienţi intră în categoria celor care nu sunt obligaţi să ţină post, dar dacă o fac ar fi bine să întrebe medicul curant ce şi cât ar trebui să mănânce. Pacienţii cu diabet, dacă nu fac tratament cu insulină sau sulfonilureice, nu au nicio problemă cu postul, la fel şi cei cu sindrom metabolic. Ei sunt, în majoritate, „durdulii”, deci abstinenţa nu le face decât bine. Mâncarea trebuie cântărită, iar eliminarea proteinei animale nu înseamnă creşterea hidraţilor de carbon”, explică dr. Doru Negru.

Redacţia ClickSănătate