Cum poţi reuşi să slăbeşti când ţii post. Trucuri pe care e bine să le ştii

Perioada postului poate fi o oportunitate bună pentru pierderea kilogramelor în plus și pentru detoxifiere, doar dacă vei ține cont de câteva reguli simple.

image

Înainte să ții post și să începi regimul de slăbit, ia în calcul sfaturile medicului tău. Este posibil să ai unele carenţe sau probleme de sănătate, de care să ţii cont dacă vrei să slăbeşti. Dacă ești apt să începi, pentru a-ți menține greutatea pe termen lung, este recomandat să slăbești între 0,5 kilograme și cel mult 2 kilograme, pe săptămână. Ca reguli generale, asigură-te că ai 3 mese pe zi și 2 gustări prin care îi vei oferi organismului toți nutrienții de care are nevoie.

Mizează pe proteinele vegetale

Consumul zilnic de proteine te va ajuta să îți menții sănătatea și masa musculară, în timp ce vei pierde în greutate. De asemenea, proteinele reduc pofta de mâncare și conferă sațietate, ceea ce ajută la slăbit. În general, bărbații au nevoie de 59-91 de grame/zi, iar femeile de 46-75 de grame/zi. Cele mai bune surse de proteine vegetale sunt: alunele, fasolea, ovăzul, lintea, quinoa, tofu, semințele de dovleac, năutul, mazărea, hrișca, laptele de soia și de migdale.

Vezi şi: Iată ce boli poţi preveni dacă mănânci seminţe de dovleac!

Scade cantitatea de carbohidrați complecși

În post, este bine să eviți consumul de carbohidrați complecși, așa cum sunt cum cei proveniţi din: pâinea şi pastele din făină albă, orezul alb și dulciurile care conțin zahăr alb rafinat. Reducerea acestor carbohidrați din alimentație ajută la pierderea în greutate, la scăderea nivelului de insulină și la menținerea apetitului. O alternativă sănătoasă este să înlocuiești aceste alimente cu varianta lor integrală. De pildă, optează pentru pâine și paste din făină integrală, pentru pizza cu blat de conopidă sau pentru orezul brun. O strategie bună este să înlocuiești dulciurile cu fructe care ajută la slăbit precum: mere verzi, grepfrut, ananas și fructe de pădure.  

Vezi şi: Cum te ajută merele să slăbeşti. Dieta de 5 zile

Consumă grăsimi bune

Organismul are nevoie de grăsimi sănătoase, indiferent de planul alimentar ales. Înlocuiește untul cu uleiul de măsline, cu ulei de avocado sau cu ulei de cocos. De asemenea, când gătești, optează pentru uleiul de rapiță în locul uleiului de floarea-soarelui, iar la gustări, consumă câte un pumn (10-12) de migdale, nuci sau alune. Și semințele de in conțin grăsimi sănătoase, la fel și semințele de chia, somonul, macroul, tonul și păstrăvul.

Antrenează-te inteligent

Sportul te va ajuta să slăbești mai repede, deoarece accelerează metabolismul. Exercițiile cu greutăți, efectuate de 3 ori pe săptămână, contribuie la arderea caloriilor, la fel cum ajută și exercițiile cardio precum: mersul pe jos sau pe bicicletă, joggingul şi înotul. Dacă ești începător, consultă un antrenor de fitness, care îți va recomanda exercițiile potrivite pentru kilogramele și vârsta ta.

Vezi şi: Mănânci fără să te îngraşi. Gustări cu mai puţin de 100 de calorii

Alte trucuri care accelerează slăbirea

1. Consumă fără restricție (necântărite) legume care conțin sub 5% glucide - varză, conopidă, spanac, ciuperci, ridichi, fasole verde, castraveți, dovlecei, bame, vinete și roșii;

2. Limitează băuturile carbogazoase și sucurile cu zahăr, deoarece conțin calorii goale, care împiedică pierderea în greutate;

3. Consumul corespunzător de apă ajută la slăbit, iar formula de calcul pentru femei este de 30 ml×kilogram corp, iar pentru bărbați 40 ml×kilogram corp;

4. Cofeina stimulează metabolismul, iar dacă medicul îți permite, consumă zilnic 1/2 cești de cafea sau ceai verde, până în ora 16:00;

5. Dormi între 7-9 ore/noapte, deoarece somnul dificitar contribuie la creșterea în greutate.